14.3 C
Amposta

El festival Deltebre Dansa obté un premi europeu

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El festival Deltebre Dansa, dedicat a la dansa i al circ contemporani, ha estat distingit aquest dijous amb un dels cinc premis Europe for Festivals, Festivals for Europe (EFFE) concedits per l’Associació Europea de Festivals. El guardó es concedeix als festivals més innovadors i oberts a la comunitat, que esdevenen “veritables creadors de tendències en els seus territoris”. El festival de Deltebre (Baix Ebre), dirigit pel ballarí i coreògraf Roberto Oliván i que compta amb el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), ha estat escollit per un jurat internacional entre els 24 finalistes al premi, que al seu torn van resultar seleccionats d’entre els 705 certàmens europeus que han rebut el segell EFFE 2019-2020

Amb aquest guardó, el jurat internacional de l’EFFE Award vol reconèixer “l’enorme impacte del Deltebre Dansa, fins al punt d’esdevenir un veritable fenomen, en un petit poble del sud de Catalunya, al delta del riu Ebre”, així com el fet que el festival “és accessible per a un públic ampli, però s’ha convertit en un espai on els professionals també fan tallers i cursos”.

La cerimònia de lliurament dels premis EFFE, presidida per Sir Jonathan Mills -exdirector del Festival Internacional d’Edimburg-, s’ha celebrat al centre Bozar de Brussel·les, on s’han reunit 200 professionals de les arts provinents dels 39 països europeus que participen al programa Creative Europe. Entre aquests delegats hi ha organitzadors de festivals, artistes, representants d’institucions culturals i membres de la Comissió i del Parlament Europeu, les dues institucions que donen suport al premi.

A més del Deltebre Dansa, el jurat també ha volgut reconèixer la tasca de quatre festivals més –el Conrad Festival de Varsòvia; el Førde Traditional and World Music Festival de la ciutat noruega de Førde; el GogolFEST – Multidisciplinary International Festival of Contemporary Art, que se celebra a diverses ciutats d’Ucraïna, i el festival Welcome to The Village, que té lloc a Leeuwarden, als Països Baixos.

A més, l’EFFE Audience Award, triat per votació popular, ha recaigut en el Varna Summer International Music Festival de Bulgària. Finalment, l’Associació Europea de Festivals també ha concedit dos premis especials a Frie Leysen (fundador del Kunstenfestivaldesarts de Brussel·les) i Dieter Kosslick (exdirector de la Berlinale) per la seva trajectòria professional.

Catalunya en el mapa internacional de circ i dansa

Amb sis edicions, el festival Deltebre Dansa s’ha consolidat com un dels grans esdeveniments anuals de dansa i circ contemporani de Catalunya, i acull tant professionals d’ambdues disciplines com un públic interessat en les últimes tendències i en descobrir propostes artístiques d’avantguarda. La darrera edició, que es va fer el juliol passat, va atreure més de 12.000 espectadors.

El certamen, fundat i dirigit per Roberto Oliván, s’articula en base a tres eixos principals: l’oferta artística -que enguany va incloure 48 espectacles de 134 artistes de 26 nacionalitats, d’entre els quals hi havia tres estrenes mundials i set nacionals; l’oferta de formació especialitzada per a professionals, amb 21 tallers i quatre conferències que van comptar amb més de 200 participants, i els tallers d’iniciació, adreçats al públic general, que van tenir 400 inscripcions.

El festival, que compta amb un ajut de l’ICEC en la línia de suport a activitats de dansa de caràcter professional, contribueix a la posada en valor del territori i permet, entre altres, aprofundir en la descentralització de la cultura, tot creant públics per a la dansa en un entorn únic i allunyat de les grans ciutats; projectar les Terres de l’Ebre a escala internacional i fomentar el turisme cultural i l’economia local.

L’Associació Europea de Festivals i els premis EFFE

Els premis EFFE estan organitzats per l’Associació Europea de Festivals amb el suport de la Comissió i el Parlament Europeu. L’objectiu dels premis és reconèixer l’excel·lència artística dels festivals que se celebren a Europa i valorar-ne l’impacte en el desenvolupament local i regional europeu, així com acostar les arts a la ciutadania europea, fomentar la diversitat cultural i reconèixer el valor dels festivals com a element de cohesió social i com a eina per fomentar el diàleg intercultural i una visió oberta i crítica del món.

L’Associació Europea de Festivals, de la qual formen part entitats de 39 països europeus, és una de les plataformes europees més actives en la defensa del dret d’accés dels ciutadans europeus a la cultura i en l’impuls a la col·laboració entre els organitzadors dels festivals, les institucions públiques i les entitats privades.

Redacció – N. A.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -