14.3 C
Amposta

El COPATE inicia el tractament de la mosca negra al riu Ebre

El 25% del pressupost anirà a càrrec dels ajuntaments i ara està en mans dels consells comarcals com fer el repartiment

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Aquesta setmana han començat els treballs per combatre la plaga de la mosca negra al riu Ebre, i també al Segre. Des de l’Embarcador de Xerta s’ha donat el tret de sortida als tractaments del 2024, per controlar la població de larves de l’espècie. En total s’han previst sis tractaments amb un cost de 535.000 €.

La campanya, però, té un pressupost garantit de 434.808,75 € que ve donat de part de la Generalitat de Catalunya i les Diputacions de Tarragona i Lleida. Enguany com a novetat, El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) han demanat als ajuntaments fer-se càrrec del 25% restant del pressupost, que suposa uns 100.000 €.

Mentre s’espera que les diferents administracions i ens locals puguin aportar els 100.558,92 € que fan falta per garantir-ne l’efectivitat del tractament, els últims mostrejos al riu han detectat que els nivells de larves de mosca negra ja són tan elevats com els primers anys de la plaga i, és per això, que s’ha decidit començar amb el tractament ara, quan el metabolisme de l’insecte encara és lent, abans de la primavera.

Ivan Garcia, president del COPATE ha especificat la necessitat del món local de participar en aquest finançament, ja que si no no es podran garantir totes les actuacions. El consorci ha deixat en mans dels consells comarcals com adoptar la proposta tècnica sobre el repartiment del finançament. 

Al novembre, COPATE va presentar la seva proposta tècnica als consells comarcals per distribuir l’aportació de cada municipi. Aquesta fixa la quota segons les poblacions on es fan els tractaments i els quilòmetres de façana fluvial que tenen. “Això no vol dir que dins del consell comarcal arribin a un altre acord i la formula per a definir el finançament de cada municipi sigui diferent”, ha assegurat el president del consorci. Garcia ha insistit que es tracta d’una proposta “totalment tècnica” que “políticament es pot transformar” i “adoptar-la” en funció dels acords a què arribin els alcaldes.

Dades d’interès

El producte que s’aplica per fer el tractament és d’origen biològic, concretament el Bacillus Thuuringiensis var. Israelensis. Aquest és específic per a dípters com la mosca negra, i la concentració que s’aplica del producte afecta les seves larves. Enguany s’han planificat 7 punts d’administració del producte, des d’Ascó fins a Campredó. A cadascun d’aquests punts s’aplicaran 300 litres de la solució, i la dosi es calcula tenint en compte el cabal del riu, ja que serà la mateixa aigua la que s’encarregarà de distribuir-lo a les parts més baixes de l’Ebre.

Redacció L.P.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -