14.3 C
Amposta

El Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià apropa experiències de custòdia del territori

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Un grup de 15 persones entre les quals hi havia tècnics, regidors i membres d’entitats ambientalistes del Baix Ebre i Montsià, van participar en el “Fam Trip”, viatge de familiarització, organitzat pel Consorci per al Desenvolupament del Baix Ebre i Montsià (BEMO) per tal de conèixer in situ experiències de custòdia del territori. Aquesta és la primera activitat del Cicle d’Eines pels Municipis.

Els membres de la delegació van visitar en primer lloc el municipi de Sant Celoni on l’Ajuntament té diversos acords de custòdia municipal. Els participants van fer una caminada per Can Draper on el propietari de la finca va explicar que està molt satisfet del que l’acord li ha representat. En aquest cas, es va firmar un acord a tres bandes: el propietari, l’Ajuntament de Sant Celoni i la Diputació de Barcelona (DiBa). El Director del Parc del Montnegre i el Corredor, Antoni Bombí va mostrar l’interès que es tenia des del parc de fer aquest acord per tal de poder crear franges de discontinuïtat en el paisatge, tot creant espais oberts, per prevenir-se de focs. La DiBa s’encarrega del manteniment del camí i ha senyalitzat i editat material de la ruta creada. És un exemple que no pel seu paisatge però si per la forma d’acord, és fàcilment reproduïble a les nostres terres. També van comentar altres exemples que poden ser d’interès a les nostres comarques com és la custòdia d’un pou de glaç per assegurar-ne la seva conservació; Les Llobateres que és el resultat de la restauració d’una gravera i ara és un aiguamoll a la conca mitjana del riu Tordera gestionat per Seo/Birdlife. També la Roca del Drac que va permetre fer un acord amb dos propietaris per tancar la seva finca deixant per la població la possibilitat de visitar una font i una roca llegendària pel municipi. Des del parc estan explorant altres vies de conservar com són: la compensació per la no tala, subvencions concretes, entre altres. L’alcalde de Sant Celoni va remarcar com des del consistori tenen clar que cal integrar natura i urbanització, sinó la natura ens recorda cada cert temps que no treballem ordenant el territori com toca.

En segon lloc, es va visitar Vilanova i la Geltrú que també té diferents acords municipals. Des del servei de medi ambient, es va explicar com el municipi disposa de diversos camins ramaders, entre els quals destaca el mil·lenari camí ramader de Marina. Aquest camí el gestiona l’entitat de custòdia GarrafCoop que reivindica la importància del voluntariat i remarca com moltes accions les han pogut tirar avant gràcies als tècnics de l’ajuntament que s’hi han implicat. L’entitat organitza camps de treball que porten joves d’arreu del món durant uns dies a fer tasques de voluntariat, conserven flora i fan visites guiades un cop al mes. Les entitats ambientals que acompanyaven a la delegació de Terres de l’Ebre, que ja tenen acords a les Terres de l’Ebre, van dir que aquest cas era representatiu de fenòmens que ens trobem a les nostres comarques on ajuntaments tenen parcel·les amb deixalles o problemes d’incivisme i poder fer un acord de custòdia amb una entitat que passa a gestionar aquell espai va bé a ambdues parts.

A Catalunya hi ha una vintena d’ajuntaments que per tal de trobar finançament per la conservació de la natura, han aprovat una iniciativa de destinar-ne al 0,5% de l’IBI. Vilanova i la Geltrú n’és un i des de l’entitat van remarcar com important ha estat aquesta iniciativa i la voluntat política i de tècnics que hi havia al darrere. La proposta de trobar finançament per la conservació de la natura es veurà en la propera jornada del Cicle d’Eines que tindrà lloc a la sala de plens de l’Ajuntament de Roquetes el proper 31 de març, on assistiran dos municipis de Catalunya que ho duen a terme.

Aquest projecte compta amb el suport del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural; el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació; el Consell Comarcal del Baix Ebre; el Consell Comarcal del Montsià i amb la col·laboració de la Xarxa per la Conservació de la Natura.

Redacció – R. T.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -