14.3 C
Amposta

Educació obre un expedient disciplinari al director i l’administradora de l’Institut de l’Ebre

El Departament detecta catorze casos més d'alumnes treballant al centre sense conveni ni contracte

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Educació ha obert un expedient disciplinari al director i a l’administradora de l’Institut de l’Ebre de Tortosa pel cas de les pràctiques irregulars d’uns quants alumnes. El director del centre ha comunicat al claustre que no renovarà el càrrec el curs vinent. La investigació de la intervenció general de la Generalitat, ha detectat nous casos d’estudiants que treballaven al centre de forma irregular. En concret, n’hi ha catorze més, dos dels quals exalumnes, que haurien treballat per a l’Institut, aquests sense contracte ni tampoc conveni de pràctiques. Inspecció de Treball va sancionar el centre per quatre alumnes que feien pràctiques al centre tot i tenir un conveni amb una empresa informàtica, on no van assistir mai.

Després de la denúncia, l’octubre de 2023, per irregularitats en les pràctiques d’alguns alumnes de l’Institut de l’Ebre que van fer dos professors, la Inspecció d’Educació i els serveis territorials del Departament a les Terres de l’Ebre van fer una primera investigació que no es va tancar fins al 22 de març. Davant dels “indicis d’irregularitats administratives“, el cas es va elevar al departament central d’Educació.

A partir de la investigació (informació reservada) que ha fet aquests mesos la Inspecció de Serveis, i amb aquests indicis corroborats, s’ha obert un expedient disciplinari al director del centre i un altre a l’administradora. La secretària general d’Educació, Patrícia Gomà, ha demanat “cautela” perquè cal preservar la presumpció d’innocència i el dret de defensa i d’al·legació dels perjudicats.

La resolució d’aquests expedients s’ha de resoldre abans de sis mesos i pot comportar, si es determina la comissió d’una falta greu, la suspensió de funcions i de retribució – entre quinze dies i un any -, un trasllat del lloc de treball dins la mateixa localitat, la pèrdua d’un o dos graus personals, o la destitució del nomenament de comandament o d’interí. El director del centre, Armand Pons, ha comunicat al claustre d’aquest dijous, coneixedor de l’expedient incoat, que no optarà a la renovació del càrrec.

Una vintena d’alumnes sense cobertura jurídica

Educació ha detectat més casos d’alumnes que feien pràctiques i feines irregulars al centre. La Inspecció de Treball ja va resoldre fa unes setmanes que hi havia almenys quatre estudiants que havien tingut una relació laboral exclusiva amb l’Institut de l’Ebre, però que “s’emmascarava” en un conveni de pràctiques amb una empresa informàtica a la qual no van assistir mai. Educació ha rebut una sanció de més de 51.000 euros per aquests casos. Segons Gomà, encara “està en tràmit” aquesta “infracció de caràcter laboral” que també certifica l’Oficina Antifrau, on els dos professors del centre també van denunciar el cas.

Educació, a través de la informació reservada, ha informat que en la revisió dels últims cinc exercicis (2018-2023) ha detectat catorze casos irregulars més i ha enviat la informació a la Inspecció de Treball. Es tracta de dotze alumnes que han fet tasques de manteniment i de dues exalumnes que van donar suport a tasques administratives, sense que cap d’ells tingués un conveni de pràctiques o un contracte laboral amb l’Institut. El Departament preveu que hi pugui haver una nova sanció per aquestes infraccions, ja que els estudiants treballaven sense cobertura jurídica.

La Inspecció de serveis també va requerir que la intervenció general (màxim òrgan fiscalitzador de les finances de la Generalitat) auditi els comptes de 2023 de l’Institut de l’Ebre, “per sanejar la comptabilitat de l’institut“. L’auditoria encara no s’ha fet i s’ha inclòs en el pla d’actuacions de 2024. Tot i això, la secretària d’Educació ha volgut minimitzar la petició i ha assenyalat “que no és tracta d’una intervenció extraordinària” perquè se’n fan cada any, “a tres o quatre centres educatius“.

“Mala percepció” d’actuació correcta

Gomà ha posat en relleu que, tot i que les presumptes infraccions administratives i els expedients disciplinaris oberts a la direcció de l’Institut de l’Ebre, “han corroborat que no hi ha hagut cap actuació fraudulenta ni cap apropiació indeguda” i que els expedients acadèmics dels alumnes no s’han vist perjudicats. Les tasques executades al centre educatiu se’ls han comptat com a pràctiques curriculars obligatòries

La secretària també ha destacat l’actitud “obreta, col·laboradora i transparent” de l’equip directiu del centre, des del moment en què es va obrir l’expedient informatiu per part dels serveis territorials d’Educació a l’Ebre i durant tot el procediment. “No hi ha hagut cap voluntat d’amagar res, ni cap actitud obstructiva“, ha dit. Patricia Gomà ha assegurat que “això es tindrà en compte” si hi arriba “una hipotètica sanció“. La direcció ha facilitat tota la informació requerida i des del Departament han assenyalat que potser hi havia “una mala percepció que es feia correctament perquè es documentava tot.

Patrícia Gomà ha enviat “un missatge de seguretat i tranquil·litat” als docents, les empreses col·laboradores, i els alumnes i les famílies de l’Institut de l’Ebre, perquè el cas de les pràctiques irregulars d’alguns alumnes “no ha afectat els expedients educatius ni la seguretat” de l’alumnat. En un institut amb més de 1.500 alumnes, la secretària i la directora territorial Montse Perelló, han remarcat que “l’univers d’alumnes afectats” és “molt acotat i reduït” en aquest cas. “Triar l’Institut de l’Ebre és una bona opció“, ha insistit Gomà. De fet, Perelló s’ha mostrat convençuda que hi haurà més demanda que oferta en molts dels cicles de formació professional que imparteix el centre, com passa cada curs. Les xifres de matrícula no es tancaran fins al setembre.

D’altra banda, des del Departament han insistit que s’ha actuat amb rapidesa i transparència per resoldre aquest cas i que ho van fer tan aviat com van tenir coneixement de la situació. Tot i que s’han detectat casos de pràctiques i tasques laborals irregulars durant els cinc anys que s’ha investigat el centre (entre 2018 i 2023), la secretària ha defensat que la Inspecció d’Educació no va tenir coneixement sobre aquestes irregularitats abans, tot i reconèixer que controlar-ho està entre les moltes tasques que ha de desenvolupar.

ACN

Enllaços relacionats

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -