14.3 C
Amposta

Desmotivació del sector turístic ebrenc davant d’un pont amb establiments tancats

Les restriccions de mobilitat i la limitació dels grups a sis persones refreden la possible demanda

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El sector turístic de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona dona enguany per perdut el pont de la Puríssima, unes dates que anteriorment permetien assolir taxes d’ocupació remarcables als establiments del territori. De fet, la gran majoria d’hotels de la Costa Daurada tenen la persiana abaixada. En temporada baixa, en un any normal, ja hauria tancat bona part del parc hoteler per reformes i descans del personal -si bé uns quants aguanten oberts per Tots Sants i Nadal-. L’aplicació de restriccions anticovid, però, ha generalitzat el tancament. A les Terres de l’Ebre, els allotjaments rurals tampoc obriran davant la manca de demanda i confien amb poder reobrir per aprofitar el Nadal i el cap d’any.

Molts hotels tarragonins porten més d’un any tancats. A Salou ja només en queda un d’obert. És per això que aquest pont resulta indiferent per a un sector desmotivat que no aixeca cap i dubta que reclamar la flexibilització de mesures serveixi de res. “El moviment en cap de setmana es fa molt difícil amb les limitacions territorials i evidentment seria molt millor que tot Catalunya estigués obert”, afirma Xavier Guardià, portaveu de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT).

“Però per què reclamar amb el poc èxit que hem tingut fins ara? Dubtem molt que ara se’ns faci cas, estem demanant un munt de coses des de Setmana Santa i no ens han fet cas”, es pregunta, desmoralitzat. “Si el sector les restriccions ja les compleix, doncs almenys que el client es pugui moure”, afegeix. El portaveu de la FEHT posa d’exemple que un hotel o restaurant d’un municipi petit com Prades no viu dels habitants del poble, ni tampoc dels veïns d’altres municipis del Baix Camp, sinó de la clientela que li pugui venir de fora comarca.

A partir d’aquí, el portaveu de la FEHT assegura que les autoritats han anat transmetent desconfiança entre l’empresariat. Segons Guardià, els hotelers qüestionen que el “sacrifici” fet en tota aquesta temporada turística gairebé inexistent sigui realment a fi de bé, i dubten de la capacitat de gestió de l’administració. “Ni Imserso, ni rally, ni Halloween; ara amb aquest pont no canviarà res, és la pitjor temporada de la història; un altre any com aquest el sector no l’aguanta”, conclou Guardià.

Els allotjaments rurals de les Terres de l’Ebre també es mantindran tancats aquest pròxim pont davant la previsió de no poder desenvolupar l’activitat. “El principal problema és que la demanda s’ha refredat totalment: podríem tenir grups de menys de sis persones però entre que no es pot sortir, per les restriccions de mobilitat municipal, i que més de sis no poden, la demanda ha caigut tant que no hem tingut cap reserva per aquest pont”, ha reconegut el portaveu de l’Associació de Turisme Rural de les Terres de l’Ebre (Aturebre), Juanjo Bel.

Únicament l’aixecament de les restriccions de mobilitat durant el pont als clients potencials de l’Àrea Metropolitana de Barcelona permetria, en un cas hipotètic, poder treballar durant aquests dies amb reserves d’última hora en els casos dels allotjaments de menor capacitat –les menys nombroses- . “De moment, això no és”, reconeix Bel. “Aquest pont el tenim ja perdut”, sentencia.

Incertesa davant Nadal i cap d’any

Tradicionalment, sempre en funció de la distribució dels dos dies festius, el pont de la Puríssima havia estat una data amb bones ocupacions als allotjaments rurals ebrencs a l’inici de la temporada d’hivern. Sense gairebé possibilitat d’activitat en el cas d’enguany, les consultes dels clients se centren a preguntar sobre la disponibilitat durant Nadal i cap d’any, que enguany també coincideixen formant un cap de setmana llarg amb preferència per les cases grans. Però, atesos els precedents, impera la precaució.

“El propietari es retreu a l’hora de fer la reserva. Els diuen que truquin quinze dies abans, a veure com estem. Reserves en ferm, amb paga i senyal, no en fem o no ens n’atrevim a fer perquè no ho sabem, estem en la incertesa”, certifica. “El problema pot ser que a cap d’any tinguem el 100 per cent i no puguem fer res. Pot passar el mateix i seria més greu: hi compta tothom i tots els anys”, afegeix.

En aquest context, doncs, la prioritat del sector és poder reobrir al més aviat possible. Bel, fins i tot, suggereix una possible solució per garantir la seguretat sanitària dels clients dels allotjaments, amb una fórmula similar a la que s’aplica ja als viatgers internacionals: que el client aporti un certificat d’una prova PCR segons el qual no té la covid-19, un cost que li abonaria l’administració a través de l’allotjament. “Que ens subvencionin només això i ja està. Totes els allotjaments estarien més que satisfets. Perquè el problema dels ajuts directes és que només arriben a uns quants, no hi ha prou diners per a tots. És una forma de beneficiar-nos a tot sense massa cosa i que ens deixin obrir”, rebla el portaveu d’Aturebre.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -