14.3 C
Amposta

Denuncien un projecte eòlic a la Terra Alta perquè afectaria espais de la Batalla de l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Ateneu Popular la Pastora i la Plataforma en Defensa de la Terra Alta han presentat un informa desfavorable al projecte “Tramuntana 3”, un parc eòlic pervist amb 9 aerogeneradors de la mà de l’empresa alemanya ABO WIND. Aquesta empresa va presentar recentment l’avantprojecte de cinc centrals eòliques sota el nom “Tramuntana”. Dos afecten directament la Ribera d’Ebre, en concret els municipis de Flix i Riba-roja d’Ebre i els altres tres, la Terra Alta als municipis de Corbera d’Ebre, Gandesa i Bot.

Des de les entitats i col·lectius que segueixen treballant per aturar la massificació eòlica a la Terra Alta, avui dimarts 22 de setembre presenten l’informe a la Ponència Ambiental referent al projecte “Tramuntana 3” a Corbera d’Ebre. Com és habitual en la majoria de les centrals eòliques projectades a la Terra Alta, asseguren que la construcció de “Tramuntana 3” tindria una greu afectació sobre l’avifauna i el paisatge. A més a més, d’augmentar “la greu massificació que patim d’energia eòlica i les zero reversions que té sobre el territori”.

En aquest cas però, destaquen com a impacte “flagrant” l’afectació sobre espais de la Batalla de l’Ebre. Parlen del fet que la instal·lació d’aquests 9 aerogeneradors implicarien una intervenció sobre les fortificacions de les cotes: Punta del Cucut, la Pila, les Malees, Coll de l’Anís i Coll de Cosso. Aquestes cotes compten amb abundants fortificacions de la Batalla de l’Ebre ocupades per la 45 Divisió republicana.

Aquests espais han generat nombrosa bibliografia testimonial, esdevenint punts molt representatius de l’operació de trencament de les defenses de Camposines pel flanc esquerre. La Punta del Cucut forma part de la serralada on es troba el jaciment arqueològic de “les Crevetes”, registrat a l’Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. En la descripció de les tasques de prospecció en la zona es va notificar la troballa de restes humanes en superfície, resultat de la Batalla de l’Ebre. L’Ateneu i la Plataforma apunten que l’acceptació a tràmit d’aquest parc eòlic seria clarament contradictòria a l’article 7a del Decret llei 16/2019 en què es demana preservar el patrimoni cultural i històric de la zona.

Les organitzacions asseguren que la “dignificació dels morts de la Batalla de l’Ebre és una qüestió prou transcendental i prioritària pel nostre país abans que tornar-nos a malvendre als interessos especulatius, en aquest cas d’ABO WIND”.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -