14.3 C
Amposta

Creen eines col·laboratives per impulsar la participació ciutadana en la transició cap a la resiliència climàtica

El centre tecnològic Eurecat d'Amposta dissenyarà i desenvoluparà un conjunt d'eines i recomanacions per incloure projectes de ciència ciutadana a les assemblees climàtiques

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El centre tecnològic Eurecat d’Amposta participa en el projecte europeu CLIMAS, que té com a objectiu accelerar la transició cap a la resiliència climàtica mitjançant la implicació ciutadana, proporcionant eines col·laboratives per a la presa de decisions que puguin ser utilitzades i personalitzades pels ciutadans, organitzacions i governs locals.

En concret, les eines desenvolupades pel projecte inclouran una sèrie de recursos, com plataformes en línia per a debats interactius, directrius per dur a terme assemblees i consultes climàtiques eficaces i bones pràctiques per a la participació de diverses comunitats i parts interessades en la planificació i execució de l’adaptació al clima. També es proporcionarà formació i suport a les institucions locals i altres agents per fomentar l’ús de les eines i impulsar la transformació de la resiliència climàtica a cada comunitat.

Les assemblees climàtiques són “el lloc idoni per introduir coneixement expert a través dels projectes de ciència ciutadana. D’aquesta manera, es delibera en base a les dades i evidències científiques generades per la pròpia ciutadania i així proposar recomanacions que tinguin un impacte real a la societat”, explica l’investigador i líder de la Línia de Ciències Socials Computacionals d’Eurecat, Julià Vicens, que destaca que l’objectiu “és que la ciència ciutadana tingui un paper destacat en el procés de presa de decisions de les assemblees”.

“Al Living Lab Ebre Bioterritori estem impulsant un canvi transformador per redefinir els territoris cap a la sostenibilitat dels sistemes socioecològics, començant pel Delta de l’Ebre”, afirma l’investigador de la Línia de Canvi Climàtic de l’Àrea de Sostenibilitat d’Eurecat i del Centre en Resiliència Climàtica Ferran Bertomeu Pagà.

El Living Lab preveu, en primer lloc, el desenvolupament de jornades de codisseny i cocreació centrades en matèria de sostenibilitat ambiental, resiliència climàtica, mecanismes de governança alternatius, models de negoci regeneratius, entre d’altres. En segon lloc, impulsarà processos transdisciplinaris per a la transformació dels territoris cap a la sostenibilitat. En aquest sentit, en el marc del projecte CLIMAS, “el Living Lab interferirà en la definició d’eines per a la democràcia directa, participació i ciència ciutadana a les assemblees climàtiques juntament amb actors i ciutadania locals”, afegeix Ferran Bertomeu Pagà.

D’acord amb la directora del projecte, Aelita Skaržauskienė, “el canvi climàtic és un repte mundial urgent, però la resiliència de la nostra societat encara està en els seus començaments. CLIMAS ofereix solucions innovadores per ajudar els responsables polítics i les parts interessades a abordar el canvi climàtic amb eficàcia”.

Sota la direcció de VILNIUS TECH, Eurecat realitzarà la validació de les eines a les assemblees climàtiques organitzades per la Generalitat de Catalunya; l’Ajuntament d’Edermünde (Alemanya) i la Ciutat de Riga (Letònia). Així mateix, les eines seran testejades als Living Labs d’Illa de Chios (Grècia) i Vilnius (Lituània), a més del Living Lab del Delta de l’Ebre on es realitzarà el procés de cocreació.

El projecte CLIMAS, de l’anglès “CLIMAte change citizens engagement toolbox for dealing with Societal resilience”, és una iniciativa conjunta de dinou organitzacions i universitats europees, finançada pel programa Horitzó Europa de la Unió Europea per als propers tres anys.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -