El Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) impulsa una campanya de prevenció del mosquit tigre, un insecte que és present a l’Ebre des del 2010 i que ha aconseguit colonitzar zones urbanes de tot el territori. Un 80% de les larves de mosquit tigre es desenvolupen a les llars de la població, per la qual cosa el COPATE sosté que és imprescindible la conscienciació ciutadana per controlar-les. En aquest sentit, el COPATE posa en marxa, a través de les xarxes socials, la campanya ‘L’aigua que no s’aprofita, l’aprofita el mosquit’. “Si cadascú de nosaltres adoptem un seguit de mesures a casa, podrem controlar més efectivament les larves”, ha manifestat el president del COPATE, Joan Alginet, que juntament amb el delegat de la comissió de Salubritat, Castor Gonell i el director tècnic del COPATE, Raül Escosa, han presentat la campanya aquest matí.
Enguany les condicions climatològiques, amb abundants pluges a la primavera, fan preveure als tècnics la proliferació de mosquit tigre, mosca negra i mosquit. El temporal Glòria va afectar moltes infraestructures del Delta, hi ha moltes zones amb acumulació d’aigua que són un focus on es desenvolupen les larves dels mosquits. “Tots ens hem d’esforçar per evitar que el mosquit tigre crie a la vora de casa nostra. Els ajuntaments han de revisar la neteja d’espais públics, sobretot parcs infantils i jardins on es pot acumular aigua”, ha assenyalat Gonell.
Des del COPATE es realitzen tractaments contra les larves de mosquit tigre a quatre municipis ebrencs: Alcanar, la Ràpita, la Sénia i Ulldecona. Uns tractaments que ja s’han començat a fer i que consisteixen a tractar amb un producte larvicida els embornals i altres punts de la via pública on s’acumula aigua, bé sigui de pluja o de l’activitat humana. Amb tot, aquests tractaments només serveixen per a combatre un 20% de les larves de mosquit tigre que es desenvolupen en espais públics. És per això que el COPATE s’ha fixat l’objectiu de conscienciar la ciutadania de les mesures que pot emprendre per frenar la proliferació d’aquest insecte, que és capaç de desenvolupar-se en petites acumulacions d’aigua, fins i tot, amb la que s’acumula en el tap d’una botella d’aigua. “Eliminar els exemplars adults és molt complicat, la clau de l’èxit és combatre les larves, per la qual cosa és necessari que la ciutadania evite qualsevol acumulació d’aigua al seu jardí o balcó”, ha dit Alginet.
El mosquit tigre diposita les larves a l’interior de recipients, com ara els testos, encara que no hi hagi aigua esperant que en algun moment n’hi hagi i llavors es desenvolupen les larves. Així, la campanya del COPATE insisteix a recordar a la ciutadania la importància d’eliminar els bassals d’aigua acumulada, el fet de no deixar recipients amb aigua al balcó i evitar les zones amb aigua estancada.
També s’informa la població que l’activitat d’aquest insecte es concentra durant el dia i que pot ser portador de malalties com el dengue, zika i chikungunya. D’altra banda, el COPATE farà el tercer tractament contra la mosca negra al riu Ebre el pròxim 4 de juny.
Redacció – T. R.