14.3 C
Amposta

Comencen les obres per reforçar la protecció de les basses del Delta de l’Ebre i protegir els camps d’arròs

Els treballs tindran una durada d’un any i protegiran els camps d’arròs davant d’episodis de desbordament marí per pujada de nivell

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Les màquines han començat a treballar al delta de l’Ebre per aixecar i reforçar les guardes de les llacunes que han de protegir els arrossars de la previsible entrada d’aigua del mar. El Departament d’Acció Climàtica preveu que les actuacions, pressupostades en 2,8 milions d’euros, s’allarguin durant un any i abastin 58 quilòmetres de perímetres. Després d’episodis com el Gloria i davant la previsió que d’un futur increment del nivell del mar, aquests cordons de sorra de 4 metres d’amplada i 1,2 d’altura envoltaran les basses per salvaguardar de l’aigua salada zones de conreu que es troben enfonsades, entre 10 i 20 centímetres. Els treballs abastaran les llacunes de la Tancada, l’Encanyissada, del Canal Vell i de l’illa de Buda.

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas i López, que ha visitat els treballs acompanyada del director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur, el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, i el director territorial d’Acció Climàtica, Jesús Gómez | Generalitat de Catalunya

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha remarcat durant una visita als treballs a la zona de l’Ecanyissada que les guardes permetran fer front episodis de desbordament d’aigua provinent del mar i que podria acabar penetrant a l’interior dels arrossars. Uns espais que, en alguns casos, es troben ja uns centímetres per sota del nivell del mar per efecte de la subsidència del sòl. Les guardes actuals, segons el Departament, només asseguren protecció per a crescudes d’entre 25 i 60 centímetres d’altura.

Els cordons es creen aprofitant els sediments existents al fonts de basses i canals properes, d’on són extrets amb màquines, segons ha explicat la mateixa Barnadas. Sobre les guardes s’afavorirà el creixement de vegetació autòctona per dotar-les de major resistència davant possibles episodis d’onatge directe. També es reforçaran els camins existents. En total, s’actuarà en un perímetre de 58,5 quilòmetres al voltant de les llacunes i les badies. La previsió és que les obres finalitzin en un any, si bé s’ha programat per fases tenint en compte les atures previstes per respectar els períodes de nidificació dels ocells.

Un cop finalitzades les guardes perimetrals de les llacunes i basses, Barnadas ha apuntat que la voluntat és continuar les actuacions per completar les proteccions de la costa interior de les badies dels Alfacs i el Fangar. Es tracta, però, d’espais de titularitat del Ministeri per a la Transició Ecològica, un fet que afegeix complexitat en matèria de tràmits i autoritzacions administratives a l’hora d’executar-les, segons ha afegit.

De fet, el govern espanyol ja va construir un tram a la zona dels Alfacs anys enrere. En aquest cas, es tractaria, doncs, de reforçar l’existent i finalitzar aquest camí de guarda. “Serà el pròxim. Però la intenció és fer-ho tot i quan en un any tinguem la feina feta enllacem un camí de guarda amb l’altre”, ha apuntat. A la zona de la badia del Fangar, el projecte per construir un camí de guarda de cap i de nou es troba encara en fase d’estudi.

Barnadas ha visitat les obres de la guarda de l’Encanyissada acompanyada pel director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Marc Vilahur; el delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó; així com dirigents de les comunitats de regants i confraries de pescadors implicades. Segons ha remarcat, aquest projecte és una de les “tres potes” que configuren l’estratègia del Pla Delta de la Generalitat, juntament amb la construcció de cordons de protecció al “frontal” del Delta i l’arribada de sediments fluvials, amb la previsió d’una prova pilot prèvia per caracteritzar els sediments de l’embassament de Riba-roja d’Ebre. “Per tant, estem alineats amb la Plataforma en Defensa de l’Ebre”, ha tancat.

Imatge del projecte

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -