14.3 C
Amposta

Comença la inundació dels arrossars del Delta, un procés “màgic” amb més de 60 anys d’història

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Delta de l’Ebre té 32.000 hectàrees d’arrossars, gairebé el 65% de la seua superfície, i fa quasi 160 anys que s’hi cultiva arròs. Aquests arrossars estan formats per un conjunt de parcel·les mitjanes i grans i és on es cultiva l’arròs. La inundació és un procés que és dur a terme des de fa més de 60 anys, després d’haver abandonat la sembra en mà als anys 60. Aquest 2021 les inundacions dels camps han començat aquest mateix dilluns, dia 19 d’abril, i s’allargaran fins a finals de mes.

Dani Forcadell, arrossaire i membre d’Unió de Pagesos, explica a Imagina Ràdio que “el dia que les Comunitats de Regants acorden soltar l’aigua és quan comença tot el cicle de l’arròs”. Forcadell defineix la inundació dels camps com un “moment màgic”, ja que “és quan realment tires les llavors que son les que et donaran el fruit i els beneficis finals”, diu l’arrossaire, qui afegeix que és també “quan hem de mirar de manera artesanal què ens demana la natura: l’aigua, les herbes i l’arròs”. Segons Forcadell: “És un moment molt important per a nosaltres”.

A partir d’ara, quan els nivells d’aigua siguin els òptims, els arrossaires del Delta de l’Ebre començaran a sembrar les llavors de l’arròs mitjançant abonadores centrífugues. En tot el Delta es llençaran un total de 4 milions de quilos de llavors, ja que algunes se les acaba menjant l’avifauna. Dani Forcadell explica que el “dilluns va començar a inundar-se la zona d’Amposta i Sant Jaume, el dilluns dia 26 es farà la zona de la Ràpita i de Poble Nou i a partir del 25 començarà el marge esquerre”. Per tant, l’arrossaire diu que la inundació no es fa alhora a tot el Delta, però “es fa bastant de pressa, ja que abans d’acabar el mes ja estaran tots els camps inundats”.

Per altra banda, Forcadell detalla que la sembra de les llavors es durà a terme entre finals d’aquest mes d’abril i principis de maig: “Les llavors han de pregerminar dins dels sacs amb aigua entre 24 i 48 hores” i confirma que “en dues o tres setmanes se sembrarà tot el Delta i al setembre començarà la collita”. Les previsions en aquest sentit son positives. L’arrossaire assegura que enguany des del sector preveuen que el preu per tona de l’arròs augmenti entre un 5% i un 10%, per exemple, es passaria dels 290 euros/tona als 300 euros/tona: “No és un gran augment, però son bones perspectives”.

El futur de la sembra en sec

Dani Forcadell assegura que la sembra en sec va augmentant cada any: “És una tècnica que ha vingut per a quedar-se”. Als llocs més desenvolupats, com als Estats Units o Amèrica del Sud, ja fa anys que aquest tipus de sembra està molt estesa, però al Delta ha arribat una mica més tard i sembla que aquesta tècnica podria arribar a ser majoritària en un futur.

Segons Forcadell, “té avantatges i inconvenients”, però al marge esquerre ja és dur a terme a gairebé la meitat dels camps. En canvi, al marge dret, “no hi ha el problema del cargol poma i la presència de la sembra en sec és menor, d’entre un 20% o 25%”. Com a arrossaire “t’estalvies molts problemes, sobretot amb l’avifauna i les males herbes”, diu Dani Forcadell, tot i que “necessites una tecnologia diferent i gastes una mica més en adob”.

Finalment, el pagès assegura que no es comptabilitzen les hectàrees que se sembren en sec i les que s’inunden, “no hi ha estadístiques”, però afirma que es depèn de la climatologia, és a dir, “si ha sigut un any humit, la gent s’anima més amb la sembra en sec”, afirma Forcadell. “Cada any estem afinant i aprenent la tècnica”, conclou.

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -