14.3 C
Amposta

Catalunya repeteix el rècord de participació a les activitats de lleure educatiu durant l’estiu, 277 a l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Departament de Drets Socials ha registrat aquest estiu un total de 8.521 activitats de lleure educatiu, que han estat notificades per les entitats d’educació en el lleure, associacions educatives juvenils, associacions de familiars, empreses i institucions. En aquestes activitats hi han participat un total de 441.521 persones, entre infants i joves inscrits (381.836), dirigents (53.853) i personal de suport (5.832), que majoritàriament han participat en casals de vacances (75%). La resta d’activitats es reparteixen entre les colònies (15%), les acampades (7%), les rutes (2%) i els camps de treball (menys de l’1%).

Són dades que han donat a conèixer aquest matí en roda de premsa la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, i el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, que han presentat el balanç del lleure educatiu d’aquest estiu 2021 a l’alberg de joventut de Barcelona.

Les xifres de participació signifiquen un creixement del 60% respecte de l’estiu passat, quan en plena pandèmia es van assolir els 275.598 participants. I és una dada gairebé igual que la de l’estiu del 2019, quan es va arribar a les 441.577 persones participants, la xifra més alta registrada mai a Catalunya d’ençà de l’inici del recompte l’any 1981.

La titular de Drets Socials ha reconegut que “no ha estat un estiu fàcil i malgrat tot, en aquest context d’extrema dificultat, hem aconseguit recuperar una participació rècord en el lleure educatiu a Catalunya, que iguala les dades de 2019”. En aquest sentit, Cervera ha destacat que “Govern i sector hem mantingut un diàleg constant i hem fet front a la 5a onada impulsant mesures preventives que han aconseguit mantenir el lleure educatiu com a espai segur, com ho demostren les dades: només un 0,54% dels participants ha donat positiu per Covid-19”.

La consellera de Drets Socials ha agraït l’esforç i compromís del personal del sector i ha remarcat “la importància del lleure educatiu com a eina vital pel desenvolupament dels infants i els joves i per tant, del futur del país. A través de la convivència i la relació amb l’entorn, el lleure contribueix al creixement integral de la persona, a la transmissió de valors i a la cohesió social. A més, té beneficis per a la salut mental dels infant i joves, especialment en un any d’aïllament per la pandèmia”.

Per la seva banda, Josep Maria Argimon, ha destacat l’esforç per haver pogut garantir aquesta activitat educativa “que considerem essencial pel desenvolupament d’infants i joves”, quelcom força difícil aquest estiu per la virulència de la variant Delta i l’esclat de la cinquena onada i per la interacció social entre joves encara no vacunats.

“Aquest estiu, el repte era aconseguir que els casals i les colònies també estiguessin oberts. I s’ha aconseguit, gràcies als esforços de tothom”, ha emfatitzat el titular de Salut, tot enumerant les mesures adoptades, juntament amb el Departament de Drets Socials: impulsar el programa de TAR voluntari i gratuït a les farmàcies per identificar els nous casos i tallar les cadenes de transmissió (37.763); els cribratges amb TAR adreçats als monitors abans de l’inici de les colònies (781); la promoció de la vacunació preferent per a monitors i monitores (773); la participació de la Creu Roja amb un dispositiu reactiu davant dels casos positius, fent TAR amb equips mòbils (1.972); així com formacions a dirigents en l’àmbit de la prevenció i la higiene.

 

La participació per territoris

Les activitats que més han crescut percentualment respecte de l’estiu passat 2020 són les rutes (+233%), seguides de les acampades (+129%), les colònies (+100%), els camps de treball (+64%) i els casals de vacances (+48%).

I pel que fa a la distribució territorial, la demarcació de Barcelona és la que ha concentrat el nombre més alt de participants, amb un total de 269.679 infants i joves en 4.488 activitats. D’aquests, un 87,1% ho han fet en casals de vacances, seguits pels que han anat de colònies (8,7%), acampades (3,3%), rutes (0,7%) i camps de treball (0,2%) .

La segueix les comarques gironines, que segons el registre són les segones en nombre de participants amb un total de 83.593 infants i joves repartits en 1.805 activitats. En concret, es reparteixen en casals de vacances (54,6%), colònies (26,4%), acampades (12,3%), rutes (5,7%) i camps de treball (0,8%).

A la demarcació de Lleida s’han notificat 1.294 activitats amb 46.833 participants, els quals han fet casals de vacances en un 44,8%, seguits pels que han anat de colònies (26,8%), acampades (19,7%), rutes (6,5%) i camps de treball (2,1%).

Segons el mateix registre, el Camp de Tarragona ha acollit 657 activitats de lleure educatiu a les quals hi han participat fins a 31.073 infants i joves repartits en casals de vacances (71,7%), colònies (21,8%), acampades (4,6%), rutes (1%) i camps de treball (0,8%).

Finalment, a les Terres de l’Ebre s’hi han registrat 277 activitats per a 10.343 infants i joves, els quals han participat en casals (75,6%), colònies (16,8%), acampades (4,7%), rutes (1,6%) i camps de treball (1,3%).

 

Redacció-X. Ll

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -