14.3 C
Amposta

Cas Efial: L’Ajuntament de Tortosa obre un nou capítol amb la imposició d’una fiança milionària [ÀUDIO]

Jordan ha demanat explicacions a Roigé, i la cap de l'oposició ha defensat que la feina es va fer i no tenen res a amagar

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El gener del 2023, sota el mandat de Junts per Tortosa, el jutge del cas va concloure les diligències d’investigació i va dictar una interlocutòria en què s’afirmava que l’Ajuntament de Tortosa havia estat un dels presumptes ajuntaments perjudicats, i per tant afectats. Tot i això, el grup municipal que governava llavors l’ajuntament, amb Meritxell Roigé a l’alcaldia, va rebutjar presentar-se com a acusació particular. El juliol del 2023, amb la renovació de govern al consistori, van acordar en sessió plenària personar-se com a acusació particular, acceptada en el passat mes de febrer.

Avui, el govern municipal de Tortosa ha anunciat que l’Audiència Nacional ha decidit imposar una fiança de responsabilitat civil d’1,6 milions d’euros al president d’Efial, Antonio Martos, després d’acceptar l’acusació particular presentada per l’Ajuntament. Aquesta decisió, segons l’alcalde de Tortosa “reafirma la gravetat del frau denunciat per l’Ajuntament, que supera l’import estimat pel ministeri fiscal”.

Jordan, ha destacat la importància d’haver-se personat en el cas per defensar els interessos municipals, assenyalant que la decisió de l’Audiència Nacional confirma la necessitat d’aquesta acció legal.

L’acusació presentada per l’Ajuntament se centra en un contracte amb l’empresa GUMTSA, signat el setembre del 2012, per treballs d’assistència econòmica-financera en actuacions urbanístiques. Aquest contracte, adjudicat a Efial, va estar marcat per diverses irregularitats durant el seu procés de tramitació, segons els informes municipals.

El document de l’acusació també fa referència a altres contractes amb GUMTSA, en els quals s’haurien vulnerat les normes de contractació pública, sumant un total d’1,5 milions d’euros en frau. A aquesta quantitat s’afegirien altres contractes amb Tortosasport, elevant encara més la xifra de diners defraudats a l’Ajuntament.

Jordan ha reafirmat el compromís de treballar per recuperar els diners defraudats, subratllant que això no hauria estat possible sense la seva personació com a acusació particular en el cas.

Jordi Jordan, alcalde de Tortosa

Per la seva banda, Meritxell Roigé ha recordat que ja fa 8 anys que es va iniciar aquesta investigació i que no hi ha cap investigat ni técnic, ni polític de l’Ajuntament de Tortosa. En segon lloc, Roigé ha remarcat que va ser el govern tripartit, encapçalat pel Partit Socialista, qui va establir la GUMTSA l’any 2002.

Per entendre’n el context, Roigé ha detallat que Antoni Martos va començar a treballar amb l’Ajuntament de Tortosa, i per extensió amb la GUMTSA, l’any 2005. El 25 de maig del 2007, només dos dies abans de les eleccions municipals on el govern tripartit va perdre el poder, “van formalitzar el contracte més important que ha mantingut mai el senyor Antoni Martos amb l’Ajuntament”. Aquest contracte, que ascendia a 463.400 €, es va negociar sense publicitar, tot i que era legalment permès en aquell moment. Malgrat això, Roigé ha assegurat que han sol·licitat al govern actual accedir a aquest document sense obtenir resposta. Roigé ha defensat amb determinació que “la feina es va dur a terme” i no tenen res a amagar.

Meritxell Roigé, cap de l’oposició de l’Ajuntament de Tortosa


Ara, caldrà esperar què passa en el judici, que encara no té data fixada.

Redacció L.P.

Enllaços relacionats

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -