14.3 C
Amposta

L’Ajuntament de Tortosa és acceptat com a acusació particular en el procés de judicialització del Cas Efial

Amb aquesta acusació, l'actual govern de l'Ajuntament de Tortosa pretén rescabalar la pèrdua econòmica que hauria patit i que la interlocutòria judicial situa en 1 milió d'euros

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Ajuntament de Tortosa ha anunciat l‘acceptació per part de l’Audiència Nacional per a personar-se com a acusació particular en el cas Efial, ja que aquesta és l’única manera de recuperar la pèrdua econòmica, que ascendeix a 1 milió d’euros. Un cas que recordem acusa l’Ajuntament de Tortosa de frau i de vulneració de normes de contractació pública.

El gener del 2023, sota el mandat de Junts per Tortosa, el jutge del cas va concloure les diligències d’investigació i va dictar una interlocutòria en què s’afirmava que l’Ajuntament de Tortosa havia estat un dels presumptes ajuntaments perjudicats, i per tant afectats. Tot i això, el grup municipal que governava llavors l’ajuntament, amb Meritxell Roigé a l’alcaldia, va rebutjar presentar-se com a acusació particular. El juliol del 2023, amb la renovació de govern al consistori, van acordar en sessió plenària personar-se com a acusació particular, acceptada en l’actual mes de febrer.

L’actual alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, ha declarat que “si s’hagués tirat endavant durant el procés de les diligències prèvies, s’hauria pogut demanar més diligències d’investigació per aclarir que va passar, i per tant augmentar el nombre de persones investigades”.

En la seva acusació, l’Ajuntament esta estudiant acusar Antoni Martos, responsable d’Efial i única persona processada vinculada a la trama Tortosa, per un delicte de prevaricació administrativa continuada, de l’article 404 del Codi Penal, i del delicte 435 del Codi Penal per un delicte continuat de frau en la contractació pública. La pena de presó que comporta aquests delictes se situa entre 3 i 4 anys. Amb aquesta acusació, es vol aconseguir recuperar la pèrdua econòmica que se situa en 1 milió d’euros. Convé destacar, que en el llistat de municipis, Tortosa és el tercer ajuntament més afectat, col·locant Ascó, en segon lloc, amb un deute de 2,5 milions d’euros, i l’Ametlla de Mar és qui encapçala la llista amb una afectació de 4 milions i mig d’euros.

Gràcies a haver-se personat com a acusació particular, l’Ajuntament de Tortosa ha pogut conèixer també les següents dades:

  • L’escrit d’acusació del ministeri fiscal, sosté que des del 2008 fins al 2016, a l’Ajuntament de Tortosa se segueix el mateix modus operandi que a la resta d’ajuntaments afectats, i vinculats al 3% i a la consultoria EFIAL, a través de totes les actuacions dirigides per Antoni Martos, on participava en la creació i en la gestió d’alguna de les empreses municipals, on s’afavoreixen importants beneficis per a EFIAL, a conseqüència de direccionament de concursos, vulnerant, per tant, totes les normes de contractació pública. En el cas concret de Tortosa, la fiscalia apunta al contracte de serveis per a l’execució de treballs d’assistència economicofinancera que tenia l’empresa municipal d’urbanisme, GUMTSA, en aquell moment dirigida i presidida per la llavors regidora d’urbanisme, Meritxell Roigé. Un contracte adjudicat l’any 2008 a EFIAL, per un import de 350.000 €, on s’haurien vulnerat normes de contractació pública perquè la GUMTSA no tenia el poder adjudicatari i tampoc es van garantir los principis de publicitat i lliure concurrència. A més, és un contracte que posteriorment es va modificar i es va ampliar amb un import de 60.620 € més.
  • També segons l’informe de la fiscalia es van vulnerar les normes de contractació l’any 2010, en aquest cas en un altre contracte anomenat de serveis i de treballs d’assistència. També vinculats a l’empresa d’urbanisme GUMSA, un contracte adjudicat també a EFIAL, a través d’un procediment d’adjudicació negociat sense publicitat per un import de 390.690 €, que s’hauria d’haver fet un procediment obert, per haver superat la xifra de cent mil euros. I a més, el contracte també es va prorrogar l’any següent, augmentant la xifra i passant a ser 781.380 €.
  • L’empresa municipal Tortosa Esport  la fiscalia considera que es va produir un fraccionament de contracte i no es va motivar la necessitat de les contractacions relacionades en comptabilitat, fiscalitat i el seguiment economic-financer de Tortosa Esport.

Jordan ha afegit que l’exalcaldessa de Tortosa, Meritxell Rogié està citada a declarar com a testimoni per part de la fiscalia, i per tant des de l’Ajuntament de Tortosa declaren “Entenem que quan sigui el moment doni totes les explicacions que en el seu dia va trobar innecessàries”.

Per la seva part, Meritxell Roigé ha recordat que després de 8 anys d’investigació no hi ha cap persona investigada de l’Ajuntament de Tortosa respecte al cas Efial, com sí que ha passat a altres ajuntaments. Roigé ha reiterat que Efial va gestionar molts contractes i projectes a Tortosa, on comptava amb personal de la mateixa empresa treballant a l’Ajuntament. Entre altres, es van fer tots els contractes de la Llei de Barris o dels Portals de Ciutat. Així mateix, Roigé ha assegurat que no té constància que se l’hagi citat a declarar en qualitat de testimoni, però ha ofert la màxima col·laboració amb la justícia. No obstant, ha reiterat que no hi ha cap investigat de l’Ajuntament de Tortosa, ni tècnic ni polític. “És evident que volen estirar el tema, segurament perquè els interessa amagar la seua incapacitat per gestionar la ciutat”, ha conclòs.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -