14.3 C
Amposta

Campredó celebra Sant Jordi i commemora el Pas de l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Des de l’Ajuntament de Campredó es va organitzar una diada cultural pel Sant Jordi d’estiu, el 23 de juliol. Va tindre un format presencial i virtual i durant diverses hores es van anar penjant activitats relacionades amb les figures del pintor Francesc Llop i Marqués (Campredó 1873 – Barcelona 1970) i l’escriptor Manuel Pérez Bonfill (Tortosa 1927-2018).

Durant el matí es va organitzar una jornada molt interessant de caire infantil i juvenil, amb la presentació del conte “El viatge de la Bruna”, de Montse Pallarès amb il·lustracions de Cinta Ramos. Més de 50 xiquets van poder escoltar les històries del trajecte de la petita Bruna Roca des del Pirineu al Delta de l’Ebre. També es va fer el lliurament del premi del Concurs de dibuixos F Llop, que es va celebrar el 15 d’abril, dia internacional de l’art, en període de confinament. Un taller de pintura i el servei de bibliopiscina va concloure un matí carregat d’activitats.

Al vespre, un taller de hip hop per als més joves, una nove sessió de “Fem un cafè tertúlia lletrada”, van donar pas a una actuació estel·lar del conjunt ampostí Camins de nit, que van recrear l’obra de Leonard Cohen. Una diada cultural intensa i productiva, amb una assistència moderada de públic, tot i que van poder gaudir d’uns actes molt interessants i adequats a la diada literària i a l’època dura de pandèmia actual.

Des de la regidoria de cultura del govern de Campredó es va organitzar un acte de commemoració del Pas de l’Ebre, una maniobra militar que es va produir durant la matinada del 25 de juliol de 1938 a l’alçada de Font de Quinto. Enguany, en no celebrar-se la festa major, es va poder portar a terme un acte intens carregat d’activitats de remembrança dels 1300 soldats morts durant la sagnant batalla.

Es va preveure el passi d’un documental amb la visió campredonenca dels combats, va celebrar-se un sopar-debat en què diversos estudiosos van anar informant sobre tot el rerafons del pasdelebre: Antoni Cid, Marc March, Màrius Pont i Josep Garcia. Justament Josep Garcia va fer lliurament del penó del Commune de París a l’ajuntament, fet que va produir un moment de gran emotivitat, la qual serà col·locat al costat del soldat brigadista a la torre de guaita de Font de Quinto.

L’actuació musical estel·lar del cantautor Noel Luna va fer gaudir de la vetllada tots els assistents amb els habituals càntics de revolta com Paisatge de l’Ebre o L’estaca. Una marxa de torxes va voler homenatjar tots els soldats participants a l’esdeveniment militar de 1938 just al moment en què es va produir la primera ofensiva, les 00.15 del 25 de juliol de 1938. Es va repartir un fulletó amb el poema en francès que forma part del conjunt de grafitis brigadistes de la torre, el qual va ser llegit en versió francesa i catalana per Mònica Subirats, vora el riu Ebre, com a veritable record del creuament del riu. El dolçainer Llorens Sabaté va interpretar solemnement La Moixeranga i Els Segadors.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -