14.3 C
Amposta

La CUP proposa l’expropiació de recursos sanitaris, la nacionalització de la indústria turística i més impostos als rics

La Taula de l'Esquerra Independentista llença una bateria de deu propostes emmarcada en la campanya "Hi ha una altra manera de viure"

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’expropiació de recursos sanitaris i la nacionalització de la indústria turística són algunes de les proposes llençades per la CUP i la Taula de l’Esquerra Independentista (TEI) emmarcades en la campanya ‘Hi ha una altra manera de viure’. Els anticapitalistes, juntament amb organitzacions com Arran, el SEPC o Alerta Solidària, han fet pública una bateria de deu propostes sectorialitzades que asseguren que defineixen “un full de ruta amb propostes clares i concretes” que han d’ajudar en la sortida de la crisi provocada pel coronavirus. A les propostes, els cupaires exigeixen que es garanteixin uns serveis cent per cent públics i de qualitat i demanen que se n’ampliïn les partides pressupostàries.

“Són propostes que van a l’arrel i que són una esmena a la totalitat al model”, ha explicat la diputada cupaire Maria Sirvent, que ha afegit que persegueixen “la ruptura real”.

El portaveu d’Alerta Solidària, Xavier Pallicer, ha explicat que el decàleg de mesures “no són propostes que es llencen al vent”, sinó que confien que “puguin tirar endavant”. A més, han emplaçat a “espais de mobilització popular, col·lectius i organitzacions” a sumar-s’hi. “Una altra manera de viure no només és possible sinó que és imprescindible”, ha dit.

Les propostes

Entre les propostes, que ha detallat Sirvent, en l’àmbit laboral els cupaires reclamen la derogació de la reforma laboral, que les empreses amb beneficis no puguin fer acomiadaments, que s’augmenti el salari mínim interprofessional, unes pensions dignes i eliminar la bretxa de gènere. En un altre punt la TEI també proposa la nacionalització dels sectors estratègics de l’economia i de les empreses que proveeixin sectors essencials i recorden que de ser així s’hauria pogut abastir de mascaretes amb més antelació durant la pandèmia. També aposten per una economia planificada.

Pel que fa a l’habitatge, la TEI reclama la prohibició dels desnonaments, la regulació del preu del lloguer i l’expropiació a grans tenidors, bancs i fons voltors, mentre que també proposen la creació d’una banca pública i augmentar els impostos a les persones més riques per aconseguir una major redistribució de la riquesa.

Retirada dels militars i llibertats de presos i exiliats

Els anticapitalistes també manen un pla de xoc contra la violència masclista, la derogació de la Llei Mordassa, la retirada de la policia i els militars espanyols dels Països Catalans i la dissolució de tots els antiavalots. A més, reclamen la llibertat dels presos i exiliats, l’autodeterminació de Catalunya i la sortida de la Unió Europea.

Pel que fa a la migració, insisteixen en què cal regularitzar totes les persones migrades i tancar els CIEs, mentre que també aposten per nacionalitzar la indústria turística pe adequar el model a les necessitats laborals, socials i mediambientals i transitar cap a un model energètic, renovable, públic i descentralitzat.

De moment, han descartat materialitzar les propostes en iniciatives concretes en l’àmbit institucional, ja que han recordat que és una campanya que s’aplica a tots els Països Catalans i per tant no se centra en cap institució de territoris concrets.

Responsabilitat de les institucions

Durant la roda de premsa de presentació Sirvent també s’ha referit a la compareixença del president de la Generalitat, Quim Torra, sobre la gestió de la pandèmia i ha dit que més enllà del ‘mans, distància i mascareta’ i de la responsabilitat individual cal assenyalar la responsabilitat de les institucions. “S’han demostrat eines invàlides per garantir vides dignes”, ha lamentat, i ha afegit que les propostes que han presentat ells poden ajudar en la situació.

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -