14.3 C
Amposta

CaixaBank i CaixaEnginyers oferiran el servei d’oficina bancària mòbil en 25 pobles de les Terres de l’Ebre

La Generalitat ha donat llum verda avui a aquest projecte amb la voluntat que cap ciutadà se senti exclòs per lloc de residència, edat, competències digitals o recursos econòmics

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La Generalitat de Catalunya ha anunciat avui que CaixaBank i Caixa Enginyers seran els beneficiaris de la licitació del servei d’oficines bancàries mòbils. Així, CaixaBank portarà l’atenció personalitzada a 503 municipis arreu de Catalunya i Caixa Enginyers ho farà en 313 municipis. 

Els pobles de les Terres de l’Ebre que es beneficiaran d’aquesta mesura són: 

  • Baix Ebre: Aldover, Alfara de Carles, Benifallet, Paüls, Tivenys
  • Montsià: Freginals, Galera, Godall, Mas de Barberans, Masdenverge
  • Ribera d’Ebre: Palma d’Ebre, Benissanet, Garcia, Ginestar, Miravet, Rasquera, Torre de l’Espanyol, Vinebre
  • Terra Alta: Arnes, Bot, Caseres, Pinell de Brai, Pobla de Massaluca, Prat de Comte, Vilalba dels Arcs

Els serveis i la seva implementació 

El contracte amb aquestes dues entitats, que es va dividir en cinc lots per optimitzar el temps i evitar desplaçaments de llarg recorregut, s’ha adjudicat per a una durada inicial de dos anys, amb la possibilitat de prorrogar-o per dos més, amb un import total de 990.920 €. El cost del servei serà compartit per la Generalitat i les entitats adjudicatàries.  Segons les ofertes presentades per les entitats, les oficines mòbils de Caixa Enginyers iniciaran el servei en un termini màxim de sis a nou mesos, en funció del lot, mentre que les de CaixaBank ho faran en un termini màxim de nou mesos. 

Distribució de lots

Les oficines bancàries mòbils permetran als clients de qualsevol entitat realitzar tots els serveis propis d’una oficina bancària, com ara retirar i ingressar diners en efectiu, domiciliar pagaments, consultar moviments i saldo, entre altres. També proporcionaran atenció personalitzada en la gestió de comptes i altres productes bancaris i financers.

Cada entitat haurà de presentar una proposta de ruta que garanteixi la visita de l’oficina bancària mòbil un dia al mes a cada municipi. Als pobles de fins a 250 habitants, s’hi hauran d’estar un mínim de 30 minuts, mentre que als de més de 250 habitants, no podran baixar d’una hora. Es preveu que les entitats podran visitar entre 3 i 6 pobles per jornada laboral i els municipis coberts per les dues entitats gaudiran de dos dies de servei mensual, cadascun amb una entitat diferent. 

Segons les bases del concurs, les empreses adjudicatàries hauran d’adaptar els vehicles, instal·lar un caixer automàtic, desenvolupar programari necessari, mantenir equips i sistemes, i aportar personal per prestar el servei requerit. Els horaris seran de 8 a 17 hores, amb una hora de pausa per dinar, excepte els divendres, que el servei es farà de 8 a 15 hores. Del 23 de maig al 30 de setembre, el servei serà de 8 a 15 hores de dilluns a divendres.

Els ajuntaments tindran un paper actiu en la implementació del servei, determinant la ubicació, garantint la disponibilitat de corrent elèctric, fent difusió del servei, recollint incidències i elaborant informes anuals sobre la qualitat del servei.

Pla per portar serveis financers a tots els municipis de Catalunya

En 14 anys, Catalunya ha perdut un total de 5.961 oficines bancàries. Segons dades del Banc d’Espanya, ha passat de tenir 8.155 oficines el 2008 a 2.194 el 2022. Es tracta d’una tendència generalitzada a tota Europa que, en el cas de Catalunya, ha estat més intensa: mentre que el nombre d’oficines ha caigut 41% a la Unió Europea i un 58% a l’Estat, a Catalunya el descens ha estat del 73%. 

Davant d’aquesta evidència, el passat mes de juliol el Govern va aprovar un pla per portar caixers automàtics i serveis financers als municipis de Catalunya que no tenien cap sucursal. Després de fer una consulta preliminar de mercat per escoltar les propostes de les entitats interessades, i un cop processada la informació rebuda, el novembre es va publicar l’anunci de licitació i el gener es va tancar el termini de presentació d’ofertes. 

Es van rebre dues ofertes, CaixaBank pels 5 lots en què es dividia el concurs i Caixa Enginyers per 3, i les dues entitats han resultat adjudicatàries de tots els lots als quals s’han presentat. Quan totes les oficines bancàries mòbils entrin en funcionament, el 100% de la ciutadania de Catalunya tindrà garantit l’accés als serveis financers que es poden trobar en una oficina bancària.

La consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas Guixque ha volgut remarcar la col·laboració entre l’administració pública i les dues entitats adjudicatàries del concurs, ha subratllat que “avui posem fil a l’agulla a aquest important projecte per garantir la inclusió financera arreu de Catalunya”, en referència als 307.553 ciutadans i ciutadanes dels 503 municipis de Catalunya que actualment no tenen sucursal bancària, i “que acabarà amb una situació que considerem injusta” perquè  “cap ciutadà se senti exclòs per lloc de residència, edat, competències digitals o recursos econòmics”, ha remarcat. 

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -