14.3 C
Amposta

Batea demanarà la declaració de zona catastròfica pel fort aiguat amb pedra d’aquest dimecres

Un fort aiguat va malmetre espais municipals i més de 2.000 hectàrees de vinya a Batea

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Una forta tempesta amb molt vent i pedra va malmetre aquest dimecres espais municipals i cultius a Batea (Terra Alta). L’aigua va trencar part d’un mur de l’escola-institut, on també es van inundar les aules de la planta superior, així com el pavelló municipal, el restaurant de les piscines o el CAP. La pedregada va trencar els sostres de fins a 4 granges i va malmetre part de les teulades de moltes cases particulars. Les boles de gel va tapar els desguassos de les cases i l’aigua va calar i va provocar molts desperfectes. Segons la primera estimació d’Unió de Pagesos (UP), hi ha més de 2.000 ha de vinya, ametllers i olivers afectades i els agricultors treballen a contrarellotge per reparar camins i accedir a les finques que falten veremar.

L’alcalde de Batea, Joaquim Paladella, ha consultat amb la subdelegació del govern espanyol a Tarragona la possibilitat que els desperfectes de la tempesta d’aquest dimecres es puguin incloure en la declaració de zona afectada greument per una emergència de protecció civil que es prepara per a la zona del Montsià, pels aiguats de principi de setembre. La proposta es farà al Govern que és l’administració que ha de tramitar la petició.

La tempesta va descarregar a Batea prop de 30 litres d’aigua per metre quadrat, acompanyada de molta pedra i fortes ràfegues de vent, als volts de quarts de set de la tarda. Alguns pluviòmetres del municipi van acumular entre 40 i 60 litres per metre quadrat, un autèntic “diluvi” que ha provocat molts desperfectes i afectacions al terme municipal bateà, de forma desigual, i també a una petita part del terme de Vilalba dels Arcs.

Com ha explicat Paladella, l’aigua es va endur part del mur de l’escola-institut, va inundar aules, el pavelló municipal –on es va haver de retirar el parquet per intentar salvar-lo–, així com el CAP i els baixos de moltes cases particular. La pedregada va taponar els desguassos de les cases i l’aigua hi filtrava per les plantes superiors. “Quan vaig arribar al poble, molta gent treia aigua amb galledes”, ha explicat l’alcalde. Paladella ha remarcat la virulència de l’episodi que fins i tot va arrencar un xiprer de més de 200 anys que va quedar partit.

Granges i cultius malmesos

També hi ha fins a 4 granges on va caure el sostre i els camins agrícoles han quedat “desfets i destrossats”. Els pagesos treballen amb els tractors per habilitar-los i poder tornar a accedir a les finques i és que la campanya de la verema, cultiu majoritari al municipi, encara està al 40%. L’Ajuntament també ha demanat el suport de la maquinària del Consell Comarcal de la Terra Alta per reparar les vies malmeses.

Segons la primera estimació d’UP –encara hi ha finques on no s’ha pogut accedir– hi ha més de 2.000 hectàrees, sobretot de vinya, però també d’ametllers i olivers, afectades per la pedregada. “D’aquestes un 40% de vinya ja estava collida i a la resta hi ha afectacions van entre el 20 i 100%”, ha explicat el responsable de la vinya i el vi del sindicat agrari a la comarca, Marc Paladella. A més a més, preocupa que amb els terrenys negats, si no bufa el cerç i ho asseca de pressa, el raïm es podrirà abans que pugui ser collit. També les olives que ha fet caure a terra ja no són bones per a la producció d’oli. “Va ser com un tornado, jo no ho havia vist mai”, ha apuntat Paladella.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -