14.3 C
Amposta

Art i salut mental conflueixen a Lo Pati, a Amposta

L’exposició "Abans el llenguatge" de l’artista Nora Ancarola connecta Lo Pati, amb usuaris i terapeutes del centre de salut de la Fundació Pere Mata terres de l'Ebre i l'Escola d’Art i Disseny d’Amposta

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Quan l’artista visual Nora Ancarola (Buenos Aires, 1955) va començar a definir l’exposició Abans el llenguatge / Antes del lenguaje es va proposar l’objectiu d’involucrar-hi diversos col·lectius. Per això, de la mà de la psicoanalista Celeste Reyna, va plantejar accions amb usuaris i terapeutes de la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre, un centre de salut mental que des de 2018 ha col·laborat amb diversos projectes de Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre a Amposta. A més, hi van sumar professors i alumnes d’ESARDI, l’Escola d’Art i Disseny d’Amposta. ‘El que és important era poder entrar al Centre d’Art Lo Pati no tant com a visitants, sinó com a creadors i creadores’, explica Reyna.

Així, durant set mesos, les tres institucions han treballat conjuntament. Les activitats comunitàries van començar a l’abril, encara amb moltes restriccions sanitàries en marxa per evitar la propagació de la COVID. Per això es va crear un grup de trobada creativa a distància. Aprofitant les eines digitals es va voler donar veu —a través de correspondències textuals i sonores— als diversos participants. Amb el material es van generar continguts per participar en el cicle de podcasts Quasi Veu, un projecte artístic del Departament de Cultura i la Xarxa de Centres d’Arts Visuals de Catalunya per respondre a la pandèmia.

“La participació en el projecte ens ha permès establir vincles fora de la institució i unir-nos a altres realitats socials i col·lectius que desconeixíem. Ha estat una experiència carregada de vivències, però sobretot de respecte per part de tots els agents implicats”, comenta Víctor Monforte, terapeuta de la Fundació Pere Mata de les Terres de l’Ebre. Per la seva banda, Júlia Itiarte, professora d’ESARDI, ha destacat que “malgrat l’estigma social que encara recau en les persones que pateixen malalties de salut mental, tots els participants han entrat a l’escola amb absoluta normalitat. El treball conjunt a través de l’art ens ha enriquit a uns i altres”.

Un cop es van relaxar les mesures sanitàries, es va iniciar l’activitat Passejos per al Pensament, un recorregut per Amposta durant el qual els participants havien de dibuixar i traslladar a un plànol, les emocions i les visions que proporciona el camí. L’altre dels projectes porta per títol Paraules per a la memòria, una acció al volant de la memòria històrica que s’articula al voltant de diverses pedres portades des del Poble Vell de Corbera d’Ebre (a la comarca de la Terra Alta), destruït durant la Guerra Civil. Al seu damunt, els participants van escriure paraules com restauració, resiliència i reparació. “De seguida vaig pensar que hauríem de fer parlar aquestes pedres. L’objectiu, a més d’apropar-nos la història, era poder intervenir les peces amb un text, de manera que quan les pedres tornin al seu lloc, puguin estar acompanyades de les nostres paraules i les nostres lletres”, explica Nora Ancarola.

Totes aquestes accions han alimentat l’exposició Abans el llenguatge / Antes del lenguaje que es pot veure a Lo Pati Centre d’Art de les Terres de l’Ebre a Amposta, fins al 16 de gener de 2022.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -