Els 50 esturions que s’han alliberat enguany han estat, des del 14 de novembre, a les instal·lacions del Centre d’aqüicultura de l’IRTA, on s’estaven aclimatant fins al dia d’avui. Durant aquest període, se’ls han implantat una marca externa i emissors d’ultrasons, perquè investigadors del CERM puguin fer el seguiment dels seus moviments durant un mínim de 6 mesos, fet que donarà informació sobre el seu comportament a l’Ebre.
El secretari de Transició Ecològica, Jordi Sargatal, ha destacat «la importància de la restauració d’aquesta espècie que s’havia extingit» i ha explicat que «la intenció és anar fent més alliberaments a mesura que des de França puguin anar augmentant-ne la reproducció fins que es pugui consolidar una població viable al riu Ebre».
Per la seva banda, Marc Ordeix, coordinador del Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), ha afirmat que «a partir d’ara caldrà estudiar el comportament dels exemplars alliberats i, per això, en aquest segon alliberament hem incrementat les mesures de seguiment i hem instal·lat unes boies amb uns receptors al mar per conèixer el seu comportament marí, que potser és l’etapa més desconeguda d’aquesta espècie».
Finalment, des del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Jaime Castañer de Diego, de la Subdirecció General de la Biodiversitat Terrestre i Marina, ha posat en valor la tasca feta en els darrers anys a través del projecte europeu “LIFE MIGRATOEBRE” i ha destacat la importància d’aquest tipus d’iniciatives per afavorir la biodiversitat.
Extingit a mitjan segle XX
Aquest peix es va extingir a l’Ebre a mitjan segle XX, igual que en altres rius, a conseqüència de la sobreexplotació pesquera, la contaminació i la construcció de preses i assuts, que van limitar el seu accés a les àrees de reproducció. Els esturions, més enllà de ser coneguts per a l’obtenció del caviar, són una de les espècies de vertebrats més antigues que viuen al planeta, que van aparèixer a l’època dels dinosaures. Actualment, els esturions d’arreu del món estan en perill crític d’extinció. Concretament, l’esturió europeu només viu, i encara amb moltes dificultats, a la conca dels rius Garona i Dordonya, i a l’oceà Atlàntic proper.
El projecte està coordinat pel Centre d’Estudis dels Rius Mediterranis de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (CERM) de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i té la col·laboració del Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica de la Generalitat de Catalunya, de l’Institut per al Desenvolupament de les Comarques de l’Ebre (IDECE), i del Centre d’Aqüicultura de l’Institut de Recerca i Tecnologia Alimentària (IRTA) a la Ràpita, amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic del Govern d’Espanya. També hi participa el Govern francès, la regió de Nova Aquitània, l’associació MIGADO (Migrateurs Garonne Dordogne Charente Seudre) i l’Institut National de Recherche en Sciences et Technologies pour l’Environnement et l’Agriculture.
ACN
Enllaços relacionats