14.3 C
Amposta

Alerta de perill molt alt per calor a l’Ebre: a punt d’assolir temperatures extremes de 42 graus

Les Terres de l'Ebre arribaran al pic de l'onada de calor entre demà divendres i el dissabte

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Hem viscut un inici de juliol amb calor moderada, però aquest dimecres s’han tornat a superar els 40 graus a Catalunya. El pic d’aquesta onada de calor arribarà a les Terres de l’Ebre entre aquest divendres i el dissabte, com també a la resta del país. El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat per aquest dijous entre les dotze del migdia i les sis de la tarda el perill alt per calor a la Terra Alta i la Ribera d’Ebre, malgrat això, el divendres i el dissabte aquesta alerta s’estén a les quatre comarques ebrenques. Tan demà com dissabte, el perill per calor és molt alt a la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià. Els termòmetres superaran els 40 graus en moltes zones interiors.

Durant el cap de setmana és quan hi haurà més temperatures de 40 graus als municipis de les Terres de l’Ebre i el termòmetre superarà els 35 graus a la majoria de localitats. La temperatura nocturna també tocarà sostre durant el cap de setmana. Res fa pensar en rècords absoluts de temperatura, però sí que pot haver-hi rècords pel que fa a la persistència d’aquesta situació de temperatures molt altes.

Tot i que divendres i dissabte seran els dies de calor més extrema, el que ve després no serà gaire diferent. A l’interior de l’Ebre el termòmetre seguirà per damunt dels 35 graus cada dia com mínim fins a mitjans de la setmana que ve, i no hi ha tampoc indicis d’una baixada gaire clara a partir de dijous. Difícilment sortirem d’un escenari de temperatures més altes del que tocaria fins a finals de juliol.

El Departament de Salut ha activat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de les onades de calor sobre la salut (POCS) en fase 2, davant aquest episodi. Per la seua banda, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) reforça tot el seu equip operatiu i el servei del 061 Salut Respon per donar resposta a la situació de contingència actual. Per prevenir els possibles efectes d’aquestes temperatures màximes, Salut recorda a la ciutadania quins son els consells d’autoprotecció:

Protegiu-vos del sol i la calor

 1. Durant les hores de sol, tanqueu les persianes de les finestres on toca.
 2. Obriu les finestres de casa durant la nit, per refrescar-la.
 3. Estigueu-vos a les estances més fresques.
 4. Recorreu a algun tipus de climatització (ventiladors, aire condicionat, ventalls) per refrescar l’ambient. Si no teniu aire condicionat, mireu de passar les hores de més calor, o com a mínim dues hores al dia en llocs climatitzats (centres comercials, cinemes, biblioteques…)
 5. Refresqueu-vos sovint amb dutxes, tovalloles mullades amb aigua…
 6. Al carrer, eviteu el sol directe amb una gorra o barret.
 7. Utilitzeu roba lleugera (com la de cotó), de colors clars i que no sigui ajustada.
 8. Procureu caminar per l’ombra, estar sota un para-sol quan sigueu a la platja i descanseu en llocs frescos del carrer o en espais tancats que estiguin climatitzats.
 9. Porteu aigua i beveu-ne sovint
 10. Vigileu amb els trajectes amb cotxe durant les hores de més sol i no hi deixeu els infants o a persones fràgils amb les finestres tancades.

Reduïu l’activitat física a les hores de més calor

 1. Eviteu sortir a les hores del migdia, que és quan fa més calor.
 2. Reduïu les activitats intenses.

Beveu força aigua i vigileu l’alimentació

 1. Beveu aigua i sucs de fruita tant com pugueu, fins i tot sense tenir set.
 2. No prengueu begudes alcohòliques.
 3. Eviteu els menjars molt calents i els que aporten moltes calories.

Ajudeu els altres. Si coneixeu gent gran o malalta que viu sola

 1. Mireu de visitar-los un cop al dia.
 2. Ajudeu-los a seguir aquests consells.
 3. Si prenen medicació, reviseu amb el seu metge si aquesta pot influir en la termoregulació i si s’ha d’ajustar o canviar.

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -