14.3 C
Amposta

Alcanar perd 3,5 MEUR de les subvencions estatals pels aiguats del 2018

L'Ajuntament denuncia que els ajuts han obviat les necessitats i particularitats del municipi i el territori

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Dels 4,23 MEUR d’ajuts que l’Ajuntament d’Alcanar esperava rebre per reparar els danys dels aiguats del 2018, només en rebran 815.000 euros. La resolució provisional d’aquestes subvencions ha descartat més de la meitat dels 52 camins malmesos: uns perquè necessitaven reparacions d’apedaçament, altres perquè són de terra i també aquells que no es consideren de titularitat municipal. Des de l’Ajuntament canareu adverteixen que no poden entorpir la campanya de recollida dels cítrics que comença per complir amb els 18 mesos que es donen per executar les obres que els han aprovat. També lamenten que no s’hagin inclòs a les ajudes els camins de terra, els més malmesos i per als quals es preveia una millora amb asfalt o formigó.

El 23 de setembre passat, l’Ajuntament d’Alcanar va rebre la resolució provisional dels ajuts econòmics per reparar els camins i infraestructures agrícoles que van malmetre els forts aiguats de la tardor del 2018. Aquestes subvencions, atorgades pel govern espanyol a les zones afectades per emergència de protecció civil, cobreixen el 50% dels costos de reparació dels desperfectes. A Alcanar se li ha atorgat, a través de la gestió que n’ha fet el Departament de Presidència de la Generalitat, 815.000 euros, la meitat dels 1,6 milions d’euros que costarà reparar 22 dels 52 camins que van patir desperfectes per aquelles pluges.

El consistori canareu perd 3,5 milions d’euros dels 4,239 milions que havia reconegut assumir el govern espanyol inicialment. “Només ens arribarà el 19% de l’import que ens havia anunciat el subdelegat del govern espanyol i el PSC en roda de premsa. 3,5 milions s’han perdut tot i ser vitals per arreglar la nostra xarxa de camins”, ha lamentat l’alcalde Joan Roig. Aquest import “tornarà a l’estat central”, ja que havia estat transferit a Presidència per gestionar el repartiment. En concret, es van enviar 6,9 MEUR.

L’alcalde d’Alcanar ha assegurat que hi ha altres municipis afectats pels aiguats del 2018 que també han perdut diners i ha acusat “d’ineficiència i inoperància” la gestió política d’aquests ajuts. “Els tècnics interpreten les bases d’un conveni que es va signar, políticament, a Madrid, el 8 novembre de 2019, i que és on calia actuar. Ja vam posar de manifest que calia adaptar les condicions tècniques a la realitat territori, no s’ha fet i s’han perdut uns diners que no arribaran al territori i als municipis”, ha criticat Roig.

“És una obvietat que alguna cosa no ha funcionat. Fa temps que demanem una reunió a tres bandes, entre els alcaldes, els tècnics i la subdelegació i la Generalitat però no s’ha produït. Ningú ha tingut en compte les reivindicacions dels municipis sobre les condicions que veiem que podien afectar el cobrament”, ha apuntat Roig. Per al batlle, no s’ha tingut en compte “aquesta diversitat” i la resolució de les ajudes “ha fet realitat un malson”. L’alcalde ha qüestionat que el govern espanyol fes “una lectura més acurada i ajustada a la realitat i els interessos del municipi” que el mateix Departament de Presidència i la delegació del Govern a les Terres de l’Ebre. “A què es referia el delegat del Govern quan deia que els ajuts estaven ben encarats?”, ha preguntat Roig.

Com ha detallat la regidora d’Urbanisme d’Alcanar, Ivette Fibla, la primera estimació dels desperfectes causats pels aiguats el 2018 als camins rurals del municipi es va quantificar en 8,47 milions d’euros. Hi havia 52 camins malmesos. Transferits els ajuts per finançar la meitat del cost de reparació, es van presentar les sol·licituds, el passat mes de juny, al Govern. Poques setmanes després, un requeriment demanava al consistori d’Alcanar que dividís el projecte en unitats d’obra que fossin objecte de licitació. La memòria inicial es va dividir en 10 sol·licituds sota el criteri tècnic de aglutinar els camins en cinc sectors i segons el tipus de pavimentació que calia reparar.

Això va suposar que 12 dels camins quedessin exclosos de la petició, ja que necessitaven reparacions d’apedaçament que no contemplaven les bases. La petició del juliol era per millorar 40 camins per un cost de 5,9 milions d’euros. Tot i que també es descartaven als criteris tècnics, l’Ajuntament d’Alcanar va mantenir la petició per arreglar els camins de terra perquè els projectes preveien reconstruir-los amb asfalt o formigó perquè havien estat els més malmesos per les pluges i alguns són vials importants per accedir a nombroses explotacions agràries. “No entenem per què els deixen de banda quan són els que més necessiten una reforma”, ha assenyalat Fibla.

D’altra banda, la regidora d’Urbanisme ha explicat que 3 de les sol·licituds se’ls han denegat perquè no s’atribueix la titularitat a l’Ajuntament d’Alcanar – afecten 1,7 MEUR dels que havien demanat-. Alcaldia va enviar el 10 de setembre un escrit a la delegació del Govern ebrenc perquè els aclareixi qui n’és el titular. “Si sabem quina administració n’és competent, demanarem que es responsabilitzin del manteniment i de l’arranjament”, ha apuntat Fibla. Finalment, la resolució provisional ha denegat ajuts per a 18 dels camins malmesos.

Els terminis de les obres
La regidora d’Urbanisme ha advertit que també es trobaran amb dificultats per executar les obres aprovades en el termini de 18 mesos que fixa el conveni. Els camins que s’han de reparar donen accés a les explotacions agràries i la campanya de recollida dels cítrics es podria veure afectada. “No seran 18 mesos efectius al 100% perquè durant la campanya dels cítrics no podem entorpir la tasca dels agricultors amb les obres”, ha fit Ivette Fibla. Els projectes executius s’han de presentar abans del 7 d’octubre quan la resolució es donarà per definitiva i començarà a comptar aquest termini d’execució.

 

Font: ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -