14.3 C
Amposta

Aida Castro, regidora de l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan: “Picasso va quedar impressionat pels paisatges de la Terra Alta”

- Anunci -spot_img

El més vist

- Advertisement -

L’any passat no es va poder realitzar com a conseqüència de la declaració del decret d’alarma per la Covid19. Però aquest any es va decidir realitzar-se al mes d’octubre per commemorar els 140 anys del naixement de Pablo Picasso. Un mes d’octubre ple d’activitats adreçades a un públic familiar i que abraça diferents edats per gaudir de la millor manera els caps de setmana d’aquest mes. Cates de vins, cates d’olis, excursions guiades, visites guiades, visites teatralitzades, tallers per als més petits, activitats gastronòmiques.. Tot un municipi ambientat en el famós pintor Pablo Picasso.

Per conèixer millor les arrels d’aquesta iniciativa de l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan (Terra Alta), la redacció d’Imagina Ràdio hem parlat amb Aida Castro, regidora d’Activitats Econòmiques:

Com va sorgir la idea de celebrar el mes Picassià?

El mes Picassià és un projecte que sorgeix arran de l’experiència artística i gastronòmica de presentació de ‘La Cuina dels Genis’ que es va celebrar el 28 de gener del 2020 al Castell de Vila-seca. En aquest esdeveniment, es va gaudir amb els cinc sentits les diferents degustacions gastronòmiques dels cuiners de Reus, Mont-roig, El Vendrell i Horta de Sant Joan inspirats en Gaudí, Miró, Casals i Picasso, que van traslladar al plat el paisatge i els seus productes agroalimentaris de qualitat i proximitat. L’ajuntament en conjunt amb els restauradors i productors locals va portar a la creació de les jornades del mes Picassià dedicades al nostre estimat Picasso. Un actiu del nostre municipi conegut arreu del món i que atreu un gran nombre de visitants a Horta de Sant Joan.

Foto: Mes Picassià Horta de Sant Joan

L’any passat va ser la primera edició, com va ser?

Malauradament es va veure aturada per la declaració del decret d’alarma per la Covid-19, suposant l’adaptació de la mitat de les activitats programades. Enguany es va optar per celebrar el mes Picassià al mes d’octubre per commemorar els cent cinquanta anys del naixement de Pablo Picasso, excepcionalment, ja que un dels objectius de realitzar aquesta jornada és donar valor a Picasso i Horta, així com l’activitat econòmica i la desestacionalització que aquesta comporta.

Creieu que el fet de relacionar a Picasso amb Horta de Sant Joan li dóna valor a la població?

Horta de Sant Joan pot presumir del lligam que va tenir la nostra població amb Picasso, cal recordar que Pablo Picasso va arribar a Horta el juliol del 1898 de la mà de Manuel Pallarès, fill d’Horta, a qui havia conegut a l’Escola de la Llotja, a Barcelona, i on van iniciar una amistat que duraria tota la vida. Els dos amics van visitar la muntanya de Santa Bàrbara i l’entorn del municipi i al mes d’agost es van endinsar als Ports, on a prop del mas de Quiquet van trobar una cova per acampar i experimentar el contacte amb la natura. Durant tot aquest període, lluny de l’academicisme de les classes, Picasso es va sentir lliure per pintar i crear. La seva estada es va allargar fins al febrer del 1899 i, anys més tard, Picasso va dir: “Tot el que sé ho he après a Horta d’Ebre”. L’estiu del 1909, deu anys més tard de la primera estada, Picasso va tornar a Horta amb la seva companya, Fernande Olivier. Es van allotjar a l’Hostal del Trompet i on Picasso va instal·lar el seu estudi a l’àtic de la casa del costat. El conglomerat de volums i paisatges d’Horta van inspirar Picasso a pintar alguns dels quadres cubistes més famosos, com La bassa i La fàbrica.

Foto: Mes Picassià Horta de Sant Joan

 

Com s’ha viscut l’edició d’aquest any?

S’ha treballat acuradament per poder omplir una gran oferta d’activitats adaptades per a tota la família durant els caps de setmana del mes d’octubre, mes en què les restriccions a conseqüència de la pandèmia estaven més relaxades i això ha facilitat la gran participació rebuda per part dels interessats.

Darreres activitats del passat Mes Picassià. Foto: Mes Picassià Horta de Sant Joan
Taller de dibuix amb carbó de la mà de Txus Carbó i Oscar Balseiro. Foto: Mes Picassià Horta de Sant Joan

El mes Picassià és un gran atractiu no només a les Terres de l’Ebre sinó també per a la resta del país. Creieu que influeix amb el turisme?

Pablo Picasso és un gran actiu per al nostre poble, comarca i territori. Pintor conegut arreu del món i la seva obra molt ben valorada pels grans entesos del món de la pintura, no podem oblidar que Pablo Picasso va passar un parell de temporades a Horta de Sant Joan on va quedar impressionat pels paisatges de la Terra Alta, que va plasmar en diversos quadres les reproduccions dels quals es troben al Centre Picasso i els originals escampats arreu del món, donant a conèixer una petita terra que el va inspirar en la descoberta del cubisme.

Quina diríeu que és l’activitat més especial?

No podem dir que una activitat és més especial que una altra, totes elles tenen un lligam amb Picasso i moment que va viure al nostre municipi, però una activitat que ha tingut molt èxit han estat les visites teatralitzades de la mà de “Los de la sala petita”. Veure en primera persona els personatges que representen part de les vivències del mateix Picasso ajuden a entendre a aquest gran geni.

Quina diríeu que és l’essència del Mes Picassià d’Horta de Sant Joan?

L’essència del Mes Picassià és el mateix Picasso i Horta; els llocs on ell va viure experiències, que a poc a poc va anar plasmant en la seva obra. A través del Mes Picassià es dóna a conèixer la gran relació que hi ha i sempre hi ha hagut entre el famós pintor i el nostre municipi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by mesdemarçpicassià (@picassohorta)

Redacció- Xavi Llambrich

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -