14.3 C
Amposta

Acció Climàtica defensa que l’àrea metropolitana ha de ser “resilient” amb l’aigua que té i descarta portar-ne de l’Ebre

Anna Barnadas diu que portar aigua en vaixells serà "un recurs d'emergència extrema" i que no perjudicarà altres conques

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

La secretària d’Acció Climàtica, Anna Barnadas, ha refermat que el Govern descarta la interconnexió de les conques de l’Ebre i del Ter-Llobregat. “Les conques internes han de ser resilients amb l’aigua que hi ha i la que estem generant”, ha defensat. Barnadas també ha descartat aquesta proposta perquè no es pot garantir l’ús futur de la infraestructura que caldria construir. “La sequera no marxarà i no té sentit jugar amb les aigües d’uns i altres. Cadascú s’ha d’adaptar a la que disposa”, ha insistit. La secretària d’Acció Climàtica també ha assegurat que en cas d’arribar a l’extrem de portar aigua en vaixells a Barcelona, no “es malmetrà cap conca ni territori” i que es “validarà” quin és l’origen “més apte” per agafar el recurs.

Anna Barnadas ha insistit que “la postura del Govern” sobre la interconnexió de conques a Catalunya “és clara”. Descarten fer la infraestructura – una canonada – que permetria el transvasament d’aigua de l’Ebre cap a l’àrea metropolitana de Barcelona i s’ha compromès a “ser transparents” amb la nova dessalinitzadora de Foix, una planta que genera recel i malestar a les Terres de l’Ebre per la seva ubicació pròxima a la xarxa del minitransvasament de l’Ebre a Tarragona del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT).

La secretària d’Acció Climàtica ha defensat que les conques i els territoris han de ser “resilients” amb l’aigua de la qual disposin, la que “cau del cel” i la que es genera amb les plantes de regeneració i dessalinització. “Hem d’adaptar la demanda a l’oferta”, ha reivindicat. En aquest sentit, ha recordat les obres d’emergència que el Govern fa per abastir l’àrea barcelonina. S’ha triplicat la capacitat de la dessalinitzadora de la Tordera fins a 60 hectòmetres cúbics que té també la del Prat mentre es treballa per construir la tercera planta de Foix – amb una capacitat de 20 hectòmetres cúbics-. Pel que fa a l’aigua regenerada, s’ha duplicat en dos anys la producció d’aquest recurs i l’objectiu és quadruplicar la capacitat actual abans de 2027.

Mentre s’espera la declaració imminent d’estat d’emergència a les conques internes, un cop la capacitat dels embassaments sigui de menys del 16%, Barnadas ha remarcat que la possibilitat de portar aigua en vaixells a Barcelona només es planteja en una “situació extrema” i que abans “cal fer més esforços per allargar les reserves d’aigua”.

ACN

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -