14.3 C
Amposta

El doctor Joan Lluís Borràs Balada rebrà el Premi Valor Ebrenc 2023

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El doctor Joan Lluís Borràs Balada (Tortosa, Terres de l’Ebre, 1948) ha estat distingit amb el Premi Valor Ebrenc 2023, un guardó instaurat pel Setmanari l’Ebre amb motiu del seu vintè aniversari i que serà lliurat el pròxim 1 de març. El doctor Borràs va rebre ara fa un any la medalla Josep Trueta de la Generalitat de Catalunya que és la màxima distinció per a les persones que han destacat de manera significativa pels serveis prestats en vista al progrés i millora de la sanitat. En l’actualitat és el director adjunt de l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud. L’any 1979 va impulsar la creació del Servei d’Oncologia a l’Hospital Sant Joan de Reus i també el Registre de Càncer de Tarragona. Va ser cofundador de la Lliga Contra el Càncer de Tarragona i les Terres de l’Ebre. Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, és especialista en Medicina Interna i especialista en Oncologia.

Com explica Ximo Rambla, editor-gerent del Setmanari l’Ebre, el premi es va pensar per poder reivindicar davant de la societat ebrenca aquelles persones que aquí, o fora d’aquí, han destacat en un vessant determinat i són motiu d’orgull territorial: “en el cas del doctor Borràs el fet supera l’estrictament professional, en haver-se vinculat a altres iniciatives personals que han donat importants fruits al territori. Des de 1979 s’ha dedicat a l’atenció oncològica, a la seua organització i gestió, a la docència i a la recerca, des d’una perspectiva de territori a les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, i tot amb un tracte ple d’humanitat i proper cap al malalt i les seues famílies”. El seu treball l’ha portat a terme des del Servei d’Oncologia que va crear i iniciar a l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus, intentant conjugar els aspectes de qualitat amb els de proximitat. Durant la seua gestió s’han atès més de 66.000 pacients, s’ha conformat un equip de 160 professionals, s’han instal·lat la primera bomba de cobalt (1989) i el primer accelerador lineal (2000) fora de l’àrea metropolitana de Barcelona. El 2008 s’establix, de la seua mà, un accelerador lineal a Tortosa-Terres de l’Ebre (Unitat de Radioteràpia Terres de l’Ebre (URTE), que fou la primera experiència europea de clínica satèl·lit.

De la seua formació professional i acadèmica destaca la seua tesi doctoral, Incidència de càncer a Tarragona, 1980-1989, i col·labora en diversos organismes i des de la conformació en estructura de l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud és a la vegada director adjunt del mateix fins a l’actualitat. Ha estat també professor a la Universitat Rovira i Virgili (URV), situant l’assignatura d’oncologia amb caràcter obligatori a 4t curs. Ha obtingut el reconeixement d’excel·lència docent. És autor de 122 publicacions científiques en revistes i llibres, nacionals, estatals i internacionals. Ha estat director de set tesis doctorals, llegides cum laude, i corresponsable de grups de recerca. Ha tingut una intensa presència institucional i destaca per haver estat president i membre de diverses societats d’oncologia així com del Consell Assessor del Departament de Salut. L’any 2008 rep el premi a l’Excel·lència Professional per l’Il·lustre Col·legi de Metges de Tarragona.

Des de la perspectiva d’implicació en la societat civil i amb els pacients, ha estat cofundador de la Lliga contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, el 1993, sent president de l’Entitat entre els anys 2008 i 2020.

Dintre de les fites assolides des de la creació del Servei d’Oncologia, l’actual IOCS, ha liderat l’estructuració d’un centre monogràfic integral de càncer. Com a participació i coordinació amb el territori ha conduït la presència assistencial i de consultoria a l’Hospital Joan XXIII, al Pius Hospital de Valls i, molt especialment, a l’Hospital Verge de la Cinta de Tortosa des de l’any 1980. Actualment, coordina a l’HUSJR el projecte d’acreditació de Centre de Càncer Europeu, el desenvolupament de la Unitat d’Assajos Clínics en Càncer i continua participant en la millora de l’assistència als pacients, entre els quals té una especial dedicació per tots aquells provinents de les Terres de l’Ebre.

Un tortosí amant dels Ports i de les seues arrels

El doctor Borràs no perd mai l’oportunitat de venir a Tortosa i escapar-se per les muntanyes dels Ports, una de les seues passions. Fill de Maria Cinta Balada Bové, una emprenedora comerciant que durant molts anys va regentar La Villa de Sitges, i del constructor Paco Borràs Piñana. Ben segur que els seus pares van ser els primers a transmetre-li una vocació de servei als altres que ell ha posat en pràctica durant tota la seua vida com a professional de la salut. A la mare encara se la recorda per la seua etapa com a membre de l’Assemblea Local de la Creu Roja i al pare com a president del CD Tortosa a la dècada dels anys cinquanta i com a membre de juntes directives durant trenta anys més. Un dels seus germans és Xavi, el primer Noi del grup dels Quicos.

Font: Setmanari l’Ebre

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -