14.3 C
Amposta

La Vanguardia: “Ha nascut una illa a Catalunya: s’ha de recuperar la Barra del Trabucador?”

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -
Barra del Trabucador | Twitter @_Quim

La barra del Trabucador constitueix un istme de sis quilòmetres que uneix el Delta de l’Ebre amb la Punta de la Banya. Es tracta d’un espai molt fràgil fruit de la deposició de sorra marina per part dels corrents de deriva. A vegades de temporals, com el de la setmana passada anomenat Gloria, aquest espai és envaït per l’aigua marina i s’obre passos que connecten el mar obert amb la Badia dels Alfacs, trencant d’aquesta manera les comunicacions per via terrestre. La seua extensió, juntament amb la costa dels municipis d’Alcanar i Sant Carles de la Ràpita, delimiten la Badia dels Alfacs. L’istme del Trabucador és recorregut pel Camí del Trabucador, que fa cap a les Salines de la Trinitat, a la Banya. Per tant, quan aquesta barra desapareix es queda la Banya com a illa.

El diari La Vanguardia ha publicat un article titulat “Ha nascut una illa a Catalunya: s’ha de recuperar la barra del Trabucador?”. La desaparició definitiva d’aquesta barra significaria que la regressió del Delta de l’Ebre s’està accentuant d’una manera molt ràpida. Amb la notícia també adjunta algunes imatges captades en els últims dies per satèl·lits com el Sentinel 2, del projecte Copèrnic de l’Agència Espacial Europea, que indiquen que l’orografia de Catalunya ha canviat amb el pas de la borrasca.

Un dels punts més afectats a la costa catalana  és el Delta de l’Ebre i després del temporal el satèl·lit mostra l’extensió de les inundacions, en una col·lecció d’imatges comparatives que s’han convertit en un fenomen viral. Passada una setmana, les imatges del Sentinel 2 segueixen mostrant diverses de les ferides provocades pel temporal. Especialment, observant el detall s’aprecia que un dels impactes més notables es troba a la barra del Trabucador. Tot i que no és la primera vegada que desapareix parcialment però es tracta d’un dels incidents més greus que hi ha hagut.

La desaparició de grans quantitats de sorra a la part central de la barra del Trabucador no serà en aquesta ocasió de fàcil recuperació. Alguns experts consideren que seran necessari un temps per comprovar la capacitat de regeneració natural de la zona, per l’acció dels corrents marins i l’onatge, però és evident que la situació és complexa.

També a través de Twitter, Quim Pérez, membre fundador d’Ecologistes en Acció i de la plataforma Aigua és Vida, destaca que “els experts diuen que s’ha d’evitar qualsevol obra dura” i considera que la barra “emergirà en uns mesos”.

La posició dels principals agents socials de Delta de l’Ebre i de totes les Terres de l’Ebre és clara, s’han de posar en marxa totes les administracions per evitar la regressió, és a dir, per dur a terme accions perquè els sediments del riu Ebre arribin al Delta i aquest no desaparegui.

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -