14.3 C
Amposta

Xavi Bertomeu, director de La Mostra de Jazz Tortosa: “El consum de jazz al nostre territori ha augmentat en aquests 28 anys”

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -
Del 30 de juliol al 14 d’agost de 2021, la ciutat de Tortosa es veu submergida en la commemoració d’un esdeveniment anual, la Mostra Jazz Tortosa que aquest any celebra la seva 28 ena edició.
Una edició marcada per les circumstancies en les que ens trobem aquest 2021 la societat en general i que ha portat a un replantejament de la programació d’aquesta XXVIII Mostra Jazz Tortosa.
Avui, la redacció d’Imagina Ràdio hem pogut parlar amb el seu director, Xavi Bertomeu:

 

Qui diries que és Xavi Bertomeu? Com et definiries?

Jo crec que sóc un músic que per algunes circumstàncies de la vida sóc músic, programador i empresari. Aquesta seria la definició de qui sóc.

Foto: Cedida

Com recordes les primeres edicions? Com va sorgir La Mostra de Jazz Tortosa?

La idea de la Mostra de Jazz Tortosa, que no es va començar a dir així, va haver-hi un primer festival Jazz de Tortosa, prèviament a la mostra, és a dir, que si hi ha 28 edicions, n’hi hauria una altra, 29 que no compta perquè aquesta va ser la primera. Nosaltres vam ser la primera escola de les Terres de l’Ebre que va néixer intentant ensenyar música moderna i jazz. La nostra idea va ser fer un festival per a promocionar el que és el jazz, ja que nosaltres l’ensenyàvem.

Centre neuràlgic de l’edició d’enguany al Museu de Tortosa, per què allí?

Estem vivint una època en què seria fer-ho a l’aire lliure és bastant obvi per aquestes circumstàncies. Hi havia diferents espais en els quals ho podíem fer, però el Museu de Tortosa era la que millor s’adaptava per poder controlar l’aforament i tot el que comporta un festival així. Són les circumstàncies les que ens han portat a decidir-nos per aquest espai, perquè era obvi com a mínim per l’edició de l’any passat i la d’enguany.

7 d’agost, actuació “agosarada” Uroz Jazz Dealers, l’actuació que més destaques personalment? Per què?

Per mi els 4 concerts centrals tenen cadascun d’ells unes característiques diferents musicalment parlant, però són els 4 destacables per descomptat per a poder-los posar com a caps de cartell dintre de la programació.

Quina és la millor edició que recordes, personalment, i per què?

Aquesta és la pregunta més complicada que m’has fet, perquè per a mi absolutament totes tenen un bon record, però amb els anys al principi, era com una promoció de l’escola i per tant no et portava tants de mals de cap era una cosa en la qual participava més com a espectador que no ara. A partir de quan es va anar fent gran i vam anar portant a artistes reconeguts mundialment, evidentment tens una responsabilitat que fa que no gaudeixes de la mateixa manera com eren les primeres. La desena edició va ser quan vam començar a portar gent reconeguda, aquesta edició potser seria la que recordo millor, perquè poder tenir a Tortosa uns monstres del jazz et fa tenir una emoció especial, però totes les edicions han tingut un punt d’importància.

La Mostra de Jazz és un dels pilars de la programació cultural anual a Tortosa, i que enguany, coincidint amb la Capital de la Cultura Catalana, ho havia de continuar sent malgrat els condicionants que suposa la pandèmia, Creus que aquest any heu anat “un pas més enllà”?

No ho sento així, sento les complicacions que estem tenint, això fa que hagis de pensar molt més les coses, intentar ser més curós en moltes altres coses que no tenies el perquè ser-ho habitualment, però no veig que hàgem anat un pas més enllà sinó que el nostre compromís en la mostra de jazz és el que és i cada any intentem posar el que podem per part nostra.

L’any passat vas assenyalar que el programa de concerts mantindria el protagonisme als grups que actuen a l’Espai del Jazz Jove dels Països Catalans, i vau fer una crida especial a les formacions de les Terres de l’Ebre perquè s’hi inscriguessin a través de la web del festival per poder-los incorporar al cartell i ajudar a reactivar, també, l’activitat dels músics ebrencs. Quina resposta vau rebre?

En total, 6 grups del territori tocaran en aquesta edició de la Mostra. Se’n van presentar dintre de l’espai jove de la Mostra una trentena de grups, però se’n van seleccionar 20.

Com definiries l’essència de “La Mostra”?

Des dels inicis el nostre era un punt pedagògic, que no es pot perdre de vista. La gent moltes vegades descobreix coses que no sabien que els agradava tant. Jo crec que la pedagogia com la implicació de la societat d’aquestes terres és una mica el que sempre hem pretès. El fet de portar figures de rellevància internacional que aquests moments es fa gairebé impossible donades les circumstàncies, és una cosa que aquests anys hem hagut de deixar més de banda i buscar qualitat dintre de les possibilitats que tenim. Però no els hem de deixar de banda en definir quina és l’essència de la Mostra de Jazz de Tortosa, ja que han sigut l’aparador més important quan hem definit què és la Mostra de Jazz de Tortosa.

Creus que a les Terres de l’Ebre el jazz està suficientment valorat/apreciat?

La paraula “jazz” ja no és per Tortosa o Terres de l’Ebre. En general, és una paraula que sol fer por pel desconeixement que es té com a gènere musical perquè evidentment tots els gèneres musicals tenen una part d’integrismes una part de la gent que diu que el jazz té una essència que d’allí no es pot sortir i evidentment un gènere musical que neix a principis del 1900, que té més d’un segle de vida, evidentment ha sofert unes variacions i fusions que molta gent que escolta jazz no és conscient que aquesta paraula també l’engloba. La nostra feina és intentar que la gent pugui gaudir i n’estem contents perquè el consum de jazz en aquests vint-i-vuit anys al nostre territori, ha augmentat. No només per la nostra feina sinó perquè la gent guanya en cultura i en informació i això també fa que siguin més propers.

Com som una ràdio musical, ens agradaria saber quina és la teva cançó preferida i per què?

La veritat és que escolto molta música, no et sabria dir una cançó ni un artista preferit. Tinc els meus referents de joventut, però no et sabria dir una cançó ni el perquè. La primera cançó que m’ha vingut a la ment és aquesta:

Redacció- Xavi Llambrich

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -