Diverses espècies tropicals i subtropicals marines s’han vist per primera vegada a les costes catalanes durant la BioMARató, una competició “amistosa” on centenars de voluntaris censen la biodiversitat marina. Dues importants troballes han sigut el cuc de foc (Hermodice carunculata) vist al parc submarí del SES de Tarragona, o l’estrella de mar porpra (Ophidiaster ophidianus), que es va observar a l’Ametlla de Mar. El cuc de foc és un poliquet marí, de fins a 30 centímetres, que té el cos recobert de “quetes” o pèls urticants. La BioMARató ha detectat més espècies invasores que corroboren l’escalfament del mar i l’alteració dels cicles biològics, com l’ovulació prematura de les gorgònies o la floració avançada de la posidònia.
La quarta edició de la BioMARató ha assolit un rècord de registre amb 1.731 espècies censades a la costa catalana i 91.211 observacions registrades a la plataforma MINKA. L’esdeveniment de ciència ciutadana, coordinat per l’Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC), ha mobilitzat més de 480 persones voluntàries per censar la biodiversitat de la costa catalana durant sis mesos, entre maig i octubre d’enguany.
El cuc de foc, una espècie típica de les Canàries, el va veure un submarinista entre les pedres d’unes esculleres al parc submarí del SES de Tarragona. Mai s’havia vist a les costes catalanes. Un altre cas similar ha estat el de l’estrella de mar porpra d’origen subtropical, que es va veure a l’Ametlla de Mar. És una espècie distribuïda des del sud peninsular fins a les Balears, però a Catalunya és molt rara de veure, segons detalla Xavier Salvador, biòleg de l’ICM-CSIC i tècnic de MINKA.
Algues invasores
Una altra troballa mai vista ha sigut la del peix lloro atlàntic, vist a Blanes, la salpa brasilera (Kyphosus saltatrix), registrada també al parc del SES de Tarragona. També s’ha pogut identificar l’alga invasora asiàtica Rugulopteryx okamurae, detectada per primer cop a Catalunya al port de Llançà per un equip de Farmacologia de la Universitat de Barcelona (UB), i després a la Farella o al port de Colera.
La BioMARató també permet observar l’alteració dels cicles biològics, com a Llafranc, on s’ha detectat que la gorgònia vermella (Paramuricea clavata) està ovulant abans d’hora, o a l’Ametlla de Mar, on es confirma que la Posidònia oceànica comença a florir gairebé dos mesos abans del que seria habitual. També a Tossa de Mar s’ha registrat que l’escalfament de l’aigua genera “el blanqueig” dels coralls, com la madrèpora mediterrània (Cladocora caespitosa). El fenomen bloqueja la reproducció d’aquests organismes i els pot matar.
Més mantes i taurons a l’Ametlla de Mar
En l’esdeveniment d’enguany, s’han registrat més de 15 observacions d’escurçana violeta (Pteroplatytrygon violacea) a Catalunya, també a Barcelona. És una espècie que viu habitualment en alta mar, però que cada vegada s’aproxima més a la costa per gestar. No són perilloses però s’han tancat platges quan es detecta la seva presència. Per contra, a altres rajades els perjudica l’aigua càlida, com la rajada mosaica (Raja undulata), que ha passat de ser una espècie habitual a Catalunya a ser cada cop menys vista.
La participació ciutadana ha permès veure fenòmens poc freqüents o curiosos, com la floració de la corretjola o gram (Cymodocea nodosa) a l’Ametlla de Mar, un fet estrany i molt difícil de veure, o s’han vist sobre objectes flotants a la Costa Brava exemplars de fals percebe ratllat (Conchoderma virgatum), una espècie poc freqüent. També a la costa calera es va registrar una captura accidental d’un exemplar juvenil de tauró pelegrí (Cetorhinus maximus), una espècie d’interès per estudiar els seus patrons migratoris i el reclutament de juvenils.
ACN