14.3 C
Amposta

Unió de Pagesos valora en 4,58M€ a les Terres de l’Ebre les pèrdues en fruita seca per les gelades

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

En una valoració més acurada dels danys provocats per les gelades del darrer cap de setmana, entre de les pitjors en 18 anys, Unió de Pagesos estima que les pèrdues en ametller a Catalunya ascendiran a 19,40M€, un 90% d’una collita mitjana. Algunes comarques patiran una pèrdua pràcticament del 100% de la collita, sobretot a la Plana de Lleida i les d’interior. El Segrià té pèrdues de 6,4M€, la Terra Alta, de 3,2M€; les Garrigues, de 3M€; l’Urgell, de 2M€; la Noguera, de 0,86M€; el Pallars Jussà, de 0,66M€. En total, 13,38M€ de pèrdues a les comarques de Lleida, 4,58M€ a les Terres de l’Ebre i 1,33M€ al Camp de Tarragona. Una situació d’aquesta gravetat, que afecta el conreu i les explotacions, no es patia des del 2004, i situa la pagesia de les comarques productores en el llindar de la viabilitat.

El sindicat també estima que el vent i les gelades a zones del Camp de Tarragona provocaran pèrdues del 33% de la collita d’avellana, principalment en varietats com Sant Giovanni, gironell, la tonda giffoni i en menor mesura la negreta. Les pèrdues econòmiques també seran quantioses, de més de 8M€, dels quals 4,8M€ al Baix Camp, 2,2 a l’Alt Camp i 1,57M€ al Tarragonès. A aquestes alçades del cicle de cultiu representa una pèrdua important que agreuja la situació de la pagesia, ja tocada per les greus davallades de producció i d’ingressos de les darreres campanyes. El cultiu de la nou, amb 541 hectàrees a Catalunya el 2020, segons dades del Departament.

La davallada a Catalunya es pot apropar al 60% de pèrdua, 4,20M€.

Unió de Pagesos demana al Departament d’Acció Climàtica ajudes directes a la pagesia professional i línies de finançament a interès zero per a totes les explotacions que ho necessitin, a través de l’Institut Català de Finances i amb els avals de la Generalitat; una adequació de la fiscalitat per a la pagesia que tributa al sistema de mòduls de l’IRPF i mesures fiscals per a la resta, com l’increment del percentatge de despeses de difícil justificació o poder imputar a dos anys fiscals diferents els ingressos procedents de les indemnitzacions de les assegurances, així com exempcions del pagament de les quotes de la Seguretat Social.

 

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -