14.3 C
Amposta

Unió de Pagesos diu que es poden deixar de collir a l’Ebre vora 40.000 tones de cítrics

El sindicat denuncia que els compradors de cítrics deixen de collir gran part de la producció i rebaixen els preus, malgrat les bones perspectives de mercat

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Unió de Pagesos denuncia la situació que estan vivint molts pagesos productors de cítrics de les Terres de l’Ebre, que veuen com les empreses amb qui havien subscrit contractes de compravenda, i que normalment es fan càrrec de collir la fruita, estan incomplint els termes acordats. Aquesta situació, que afecta principalment productors individuals que no pertanyen a cooperatives o organitzacions, fa que o bé quedi als arbres una part de la producció que, en alguns casos, oscil·la entre el 40 i el 70% del total o bé els productors es facin càrrec dels costos de la recollida sense saber si podran recuperar o no la inversió feta i posant en perill la viabilitat de moltes explotacions. El comerç també està reduint unilateralment els preus que consten als contractes.

Fins al moment, l’incompliment de contractes s’ha donat en el cultiu de mandarines, el majoritari a Catalunya, on les pèrdues sobre els ingressos esperats podrien superar els 7 milions d’euros i deixar vora 40.000 tones sense collir. Els pagesos socis de cooperatives o d’organitzacions de productors sí cullen les seves finques, però caldrà analitzar posteriorment a quins preus liquidaran aquestes als seus socis. L’estimació de collita de cítrics a Catalunya l’any 2020, segons estadístiques del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació és de 183.300 tones, de les quals 141.700 pertanyen al grup mandarines.

La problemàtica que denuncia el sindicat contrasta amb el bon inici de la campanya de cítrics, a l’octubre i novembre passats, en què el preu de taronges i mandarines a l’Estat espanyol i a la resta d’Unió Europea (UE) va evolucionar positivament respecte a l’any passat a causa de l’augment de demanda per la Covid-19. Evolució que està previst que s’allargui encara les pròximes setmanes. A més, a diferència d’altres campanyes, la tardor passada es van reduir les importacions de països de fora de la UE com ara Egipte i Sud-àfrica, i l’augment de les importacions a l’estiu va ser absorbit per la demanda, de manera que no s’ha produït cap saturació de mercat que justifiqui el trencament de contractes que denuncia el sindicat.

Unió de Pagesos denuncia aquestes pràctiques de part del comerç comprador de cítrics, que estan deixant a l’estacada als productors, amb incompliment de contractes, i amb conseqüències importants per la viabilitat de les explotacions. Per això, el sindicat reclamarà al DARP que a través de CadeCat, i si cal també l’Agència d’Informació i Control d’Aliments en l’àmbit supraautonòmic, duguin a terme una campanya de control del compliment dels contractes de compravenda de cítrics, inspeccionant i sancionant possibles infraccions. A més, reclama la importància que des de totes les instàncies es promogui i faciliti el consum de proximitat, dels productes catalans.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -