14.3 C
Amposta

Unió de Pagesos demana un ajut directe de 4.500 euros per hectàrea de fruita dolça afectada per les gelades

Els principals conreus afectats per la pedregada del 20 d’abril són préssec, nectarina, pera i albercoc

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Unió de Pagesos també reclama millorar l’actual assegurança, ja que “les actuals condicions fan que productors professionals no quedin prou coberts quan asseguraren el dany per gelada”. Per exemple, en cas d’optar per a una franquícia del 30%, si es gela el 50% de la producció només s’indemnitza el 10% (un 30% és la franquícia i un 10% el cost de l’assegurança). A més, si es diversifica la producció, en el cas de dany per gelada, “difícilment es pot indemnitzar perquè no totes les espècies coincideixen en el moment de floració”, assenyala l’organització.

Aquestes casuístiques, segons UP, “aboquen molts pagesos professionals a dubtar de si val la pena o no continuar assegurant per a les gelades”, sobretot quan també tenen espècies de fruita de llavor. En aquest sentit, l’organització exigeix una millora de les condicions de l’assegurança, com ara incrementar la cobertura dels assegurats, i diferenciar el concepte del mínim indemnitzable del de la cobertura o franquícia de la pòlissa, de manera que en casos de danys forts es pugui cobrar un major import d’indemnització.

En una primera valoració, Unió de Pagesos adverteix que la pedregada que es va produir el dimecres 20 d’abril a la tarda va afectar els conreus de fruita dolça de la part sud de la Ribera d’Ebre, situació que encara farà agreujar més la que ja patien a causa de les gelades de principi d’abril.

Els principals conreus afectats per la pedregada del 20 d’abril són préssec, nectarina, pera i albercoc, i la superfície afectada és entre el 70% i el 80% segons les parcel·les. A Tivissa l’afectació de la superfície municipal és del 25%; a Ginestar, del 80%; a Benissanet, del 50%, i a Miravet, del 100%, segons els càlculs del sindicat.

L’organització agrària preveu reunir-se amb Acció Climàtica per abordar aquestes peticions, i, en cas de no ser acceptades, es planteja mobilitzar-se per aconseguir l’ajut directe de 4.500 euros per i per a una millora en els ajuts i en les cobertures de l’assegurança per a fruita dolça. Unió de Pagesos també considera que el Govern ha de posicionar-se sobre la condició del sector agrari com a estratègic davant de la gravetat dels danys de les gelades de principis d’abril.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -