14.3 C
Amposta

Unió de Pagesos alerta que adaptar cultius al canvi climàtic és una falsa solució

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Unió de Pagesos alerta que la creació d’Organismes Modificats Genèticament (OMG) amb l’objectiu de respondre al canvi climàtic no és una solució vàlida, com pretenen alguns sectors de l’agroindústria, i obre la porta a la privatització de la diversitat agrícola i ramadera, segons va explicar el sindicat en la conferència Canvi climàtic i falses solucions: nous OGM en l’alimentació, una oportunitat per privatitzar la biodiversitat, el 9 de desembre, a càrrec de membres del sector d’Agricultura i Ramaderia Ecològiques d’Unió de Pagesos i en el marc de la Cimera Social pel Clima que va tenir lloc a Madrid la setmana passada.

El sindicat va explicar que les varietats comercials millorades tenen una gran vulnerabilitat genètica a causa de la seva falta de variabilitat, i que els pot dificultar l’adaptació al canvi climàtic. Per això, hi ha sectors de l’agroindústria que pretenen gestionar aquest problema amb les darreres tècniques de modificació genètica per reinserir de manera ràpida, econòmica i amb control de la propietat,  els caràcters de resistència a condicions adverses presents en ancestres silvestres o en les varietats tradicionals que s’han perdut en el procés de millora  de l’últim segle.

Per a Unió de Pagesos, d’aquesta manera no es ressol realment la causa del risc de vulnerabilitat que és la falta de variabilitat i de complexitat dels agroecosistemes, ni l’alta dependència d’insums (nutrients, plaguicides, herbicides) per aconseguir els alts rendiments d’aquestes varietats.

El sindicat recorda que la urgència climàtica no pot ser una justificació oportunista per a l’eliminació o la rebaixa de controls i drets d’elecció respecte als aliments modificats genèticament, que fa temps que intenta aconseguir la indústria biotecnològica. Aquests controls són necessaris perquè hi ha riscos sobre el medi ambient i la salut, entre altres motius, a causa de mutacions no desitjades o inestabilitat del genoma generades en el procés de modificació genètica.

Tampoc ha de conduir a la generalització de l’ús d’OMG associats a les patents sobre caràcters genètics, que podrien comportar, amb la legislació actual, l’apropiació dels recursos genètics comuns.

Unió de Pagesos defensa que la resposta a la crisi climàtica, des del punt de vista de la producció d’aliments, ha de tenir com a objectiu la recuperació i manteniment de nivells alts de matèria orgànica als sòls agrícoles per fixar carboni i augmentar la resiliència dels agroecosistemes. És fonamental la protecció social de la pagesia i la seva participació en la presa de decisions com a gestors d’aquests agroecosistemes,  i la conservació i millora de races d’animals i varietats vegetals obtingudes per la pagesia al llarg de la història garantint la no privatització i la llibertat d’ús dels recursos genètics.

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -