14.3 C
Amposta

Una marató de biodiversitat per inventariar la riquesa mediambiental del meandre de Flix

Un cens participatiu de la biodiversitat del riu Ebre promogut pel Grup de Natura Freixe

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El dissabte, 27 de maig, el Grup de Natura Freixe organitzarà al meandre de Flix una marató de biodiversitat o “BioBlitz”. Aquesta iniciativa consisteix en realitzar un cens exhaustiu de les espècies de flora i fauna en un temps reduït.

“Es tracta d’una activitat de Ciència Ciutadana i descobriment de la biodiversitat local en què professionals de la ciència que estudien diferents grups de flora i fauna intentaran identificar el major número d’organismes vius que habiten el riu Ebre, amb la col·laboració de la ciutadania que vulgui sumar-se a aquest repte i aportar el seu granet de sorra a l’inventari d’espècies i el descobriment del patrimoni natural de Flix”, expliquen des del Grup de Natura Freixe.

De la mà d’especialistes en diferents taxons i ajudats per persones voluntàries (aficionades o sense coneixements previs) es pretén reconèixer el màxim nombre d’espècies, tant d’animals com de plantes i líquens, aprenent a la vegada sobre les tècniques d’estudis científics de camp.

Aquest projecte d’investigació naturalista tindrà lloc durant el proper 27 de maig, a les 10:00 h, al meandre de Flix, ubicació que serà explorada per totes les persones que se sumin a col·laborar en el reconeixement del màxim nombre d’espècies, aprenent tècniques de mostreig i documentant plantes, peixos, invertebrats, aus i mamífers, així com petjades, rastres i senyals.

El BioBlitz està obert a tothom que vulgui participar, tot i que és necessari inscriure’s gratuïtament al formulari de l’enllaç freixe.cat/bioblitz-meandre.

En paraules del coordinador tècnic de l’entitat, Santiago Bateman, “aquesta iniciativa permet ampliar l’inventari biològic periurbà de Flix, donant a conèixer la biodiversitat que hi ha al riu Ebre”. Segons les seues paraules “un dels objectius més importants d’aquest BioBlitz és que les dades generin un llistat actualitzat de la biodiversitat d’aquest espai natural i que puguin ser utilitzats per científics, gestors municipals o per la pròpia ciutadania, per aprofundir en la biodiversitat del municipi o per formar part d’estudis més detallats”.

Una iniciativa que compta amb rèpliques

El Bioblitz que organitza el Grup de Natura Freixe s’emmarca en l’anomenat projecte Fluviatilis, en què participen entitats de diferents territoris, que també han convocat maratons de biodiversitat dedicades a observar, descriure i identificar la fauna i la flora del seu àmbit d’actuació: Asociación para a Defensa Ecolóxica de Galiza (ADEGA) a Galícia, Asociación de Naturalistas del Sureste (ANSE) a la Regió de Múrcia, Fundació LIMNE a la Comunitat Valenciana i Red Cambera a Cantàbria.

El conjunt de Bioblitz que organitzen les entitats del projecte Fluviatilis proporcionarà informació en temps real sobre l’evolució dels censos, a través de la inclusió de les cites en diverses aplicacions d’àmbit naturalista.

El projecte compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

Cartell

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -