14.3 C
Amposta

Una càmera vigilarà el pas de maquinària per controlar l’expansió del caragol mançana

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El protocol que exigeix la neteja de les màquines que treballen en la sega de l’arròs o el xafat de rostolls s’intensifica per evitar la propagació del caragol maçana d’un hemidelta a l’altre. Per primera vegada s’ha instal·lat una càmera de videovigilància al pont Lo Passador, per identificar durant tot el dia i nit les màquines que creuen de Deltebre i Sant Jaume d’Enveja. L’objectiu és comprovar que totes hagin obtingut el certificat oficial de neteja obligatòria. Ho vigilen els Mossos, Agents Rurals, Guàrdia Civil i Policies Locals i ho faran també al pont de la A-7 a Amposta. La mesura és d’obligat compliment tot l’any i existeixen punt de neteja gratuïts per evitar es transportin caragols o postes fora dels camps infestats, una de les causes de l’expansió de la plaga.

Coincidint amb la temporada de la sega de l’arròs i el xafat dels rostolls al delta de l’Ebre, des del Departament d’Agricultura, intensifica els controls per evitar l’expansió del caragol maçana. Els protocols exigeixen que la maquinària agrícola, després de treballar en un determinat camp d’arròs, tant al marge esquerre com al dret, s’ha de netejar als punts gratuïts de Deltebre i del Canal Marítim d’Amposta, que gestiona l’empresa Agroserveis. Allí, un cop comprovat que no transporten exemplars de caragol ni postes se’ls expedeix un certificat oficial de neteja que garanteix que compleixen amb aquesta obligació i poden circular lliurement fins nou destí de treball.

Ho estableix l’article 5 de la vigent Resolució ARP/996/2017, de 5 de maig, per la qual es fixen mesures obligatòries de lluita contra el caragol maçana a la zona de les comarques del Baix Ebre i el Montsià. El compliment de la mesura la vigilen els Agents Rurals, la Unitat de Medi Ambient (URMA) dels Mossos d’Esquadra, la unitat DEPRONA de la Guàrdia Civil i les policies locals de Sant Jaume d’Enveja, Deltebre i Amposta.

La neteja de les màquines és obligatòria tot l’any, quan es preparen els terrenys, es fan tractaments fitosanitaris, s’adoba, se sembra, se sega o es xafa el rostoll. Evita que la maquinària transporti caragols o postes des de camps infestats a camps lliures de la plaga, una de les causes de la seva expansió. Els incompliments de la mesura es consideren infraccions greus de la llei de Sanitat Vegetal i poden sancionar-se amb multes que van dels 3.001 euros i fins a 120.000 euros.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -