14.3 C
Amposta

Un vídeo capta dues impressionants plagues al Delta de l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’usuari de Twitter, Agustí Descarrega, ha publicat un vídeo gravat al Delta de l’Ebre on es poden veure gran quantitat de cracs roigs i també cargols poma. Aquestes son espècies invasores que habiten de fa anys al Delta de l’Ebre i altres punts de les Terres de l’Ebre i la resta del país. En aquest vídeo podem veure molts exemplars junts de crancs roigs i també cargols poma. Realment les imatges impressionen i han causat impacte entre els usuaris de Twitter.

El cranc roig o cranc de riu americà (Procambarus clarkii) és una espècie invasora que ja es pot veure de forma massiva en molts punts de les Terres de l’Ebre. De fet, a Catalunya el primer cop que es va detectar va ser a finals dels anys 70 de segle passat al Delta de l’Ebre i la seua introducció va ser argumentada per motius econòmics. Es troba en gran nombre a pràcticament totes les aigües epicontinentals on la temperatura no és massa freda.

Malauradament, quan els crancs americans es van dispersar, de manera natural i també de la mà de l’ésser humà, van contagiar als crancs autòctons i, a més, van provocar altres efectes a l’ecosistema. Aquest cranc fa pressió sobre micròfits, insectes aquàtics, cargols, larves amfibis, etc., és transmissor del fong Aphanomices astaci al cranc autòcton, deteriora la xarxa alimentària i la vegetació aquàtica, ocasiona danys a la producció d’arròs, danys als sistemes de rec, drenatges, canals, séquies, etc., crea elevat nombre de túnels, provoca un greu impacte sobre la pesca i acumula metalls pesants i toxines produïdes per cianobactèries que poden ser transmeses als consumidors, inclosos els humans.

D’altra banda, el cargol poma és un mol·lusc gasteròpode aquàtic (d’aigua dolça) de la família dels Ampullariidae procedent d’una extensa àrea de Sud Amèrica. És considerada una de les 100 espècies invasores més perjudicials del món i ha causat estralls en cultius de zones humides, sobretot en arrossars, arreu dels llocs del món que ha colonitzat.

Des que es va tenir constància de l’espècie, el Servei de Sanitat Vegetal i l’Àrea de Medi Natural del Departament han estat treballant conjuntament, amb la participació activa de les diferents entitats implicades en el cultiu de l’arròs del Delta de l’Ebre, en l’elaboració dels diferents Plans de lluita anuals i en la seua execució activa amb l’objectiu de contenir o erradicar la plaga a diferents nivells.

Els seus impactes sobre l’ecosistema son que assoleix altes densitats i desplaça espècies natives, impacta sobre la vegetació aquàtica i danys sobre l’agricultura i el cultiu d’arròs i pot transmetre patògens.

Redacció – I. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -