14.3 C
Amposta

Un projecte pioner a Europa permet al CAT conèixer en temps real l’estat de la canonada principal

El Consorci d’Aigües de Tarragona ja ha finalitzat la instal·lació d’un sofisticat sistema de fibra òptica que permet monitorar en temps real l’estat estructural de la seva canonada al llarg de 85 km

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

A finals de juny de 2023 el CAT ha finalitzat el projecte d’instal·lació de fibra òptica a la canonada principal entre el punt de captació a Campredó i les instal·lacions del Consorci al barri tarragoní de Sant Pere i Sant Pau, un total de 85 km de canonada, format per més de 13.000 tubs, la majoria d’ells de formigó pretesat i d’un diàmetre de 1600 mm. A través d’aquesta fibra es monitora en temps real i en continu els trams de formigó pretesat de la conducció principal, detectant així el trencament de les espires d’acer que la conformen. D’aquesta manera es controla el possible deteriorament de la infraestructura i es pot actuar preventivament en els trams que estiguin més afectats.

El projecte d’instal·lació es va iniciar el mes de novembre de 2021 després d’una diagnosi de tota la infraestructura arran del col·lapse de la canonada principal al seu pas per l’Ampolla el 3 de gener de l’any 2020. Des de l’aleshores, el CAT ha considerat aquest projecte una prioritat, ja que és estratègic per oferir un servei amb la màxima garantia de subministrament als consorciats. El cost aproximat del projecte, tenint en compte també la primera fase de diagnosi és de 7 milions d’euros que s’han presentat per optar a fons europeus de finançament Next Generation.

Un cop instal·lada la fibra al llarg dels 85 km de canonada principal i una part de la secundària, el CAT va encarregar una diagnosi de l’estat estructural de la canonada per així poder comparar els resultats amb els obtinguts en la primera diagnosi l’any 2020 i veure quina havia estat l’evolució de la infraestructura mentre no es disposava de la instal·lació de fibra òptica que ofereix informació a temps real. Actualment, el CAT disposa d’un primer esborrany de l’informe de la diagnosi que apunta que no cal fer cap actuació urgent a curt termini. Tot i això, des de la direcció tècnica del Consorci i l’àrea de manteniment, es preveu programar substitucions d’alguns trams abans d’acabar l’any.

El president del CAT, Joan Alginet, ha assegurat que “el CAT disposa a hores d’ara d’un sistema pioner a Europa, sabem en quin estat està la canonada i podem anticipar-nos a possibles episodis que posin en risc el subministrament d’aigua als nostres consorciats”. Alginet ha afegit que “som conscients que el risc zero no existeix, tot i això, amb la finalització de la instal·lació de la fibra i la diagnosi de la canonada feta aquest mes de juny passat, hem culminat gran part d’un projecte estratègic i innovador que ens permet estar més tranquils i donar un servei amb una major garantia de subministrament”.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -