14.3 C
Amposta

[REPORTATGE] Un poble de la Ribera d’Ebre: 92 habitants, 5 cellers amb DO Montsant

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Darmós és una petita població de la Ribera d’Ebre on només consten 92 persones censades i forma part del nucli de Tivissa. Està situat en un pla a 4 km de La Serra d’Almos i a 10 km de Tivissa. Limita amb les poblacions de Móra la Nova i Garcia. És un poble pagès, envoltat d’oliveres i vinyes que produeixen un vi de gran qualitat que fan que aquest poble sigui un dels més característics del territori.

Darmós s’ha decantat sempre cap als cellers particulars, petits en molts casos i hereus de la tradició de cada família, en la que el vi se’l feia un mateix.

92 persones censades, però tot i això, el municipi compta amb cinc cellers amb DO Montsant.

Celler Joan d’Anguera:

Cellers Joan d'Anguera - Celler familiar D.O.Montsant

El Celler Joan d’Anguera és petit celler familiar fundat l’any 1830 Al principi, formava part de l’àmplia D.O. Tarragona, però des de 2001 està sota la mateixa D.O. Monsant.

Actualment, és la setena generació la que troba al capdavant, els germans Josep i Joan Anguera, juntament amb la seva mare Mercè.

Potrebbe essere un'immagine raffigurante 3 personesEl seu pare, Josep, qui en 1980 va fer els passos decisius per al celler, sent també el primer a Espanya a plantar Syrah. En 1984 va començar a embotellar el seu propi vi. Josep va treballar tant amb ceps vells autòctons de la seva propietat, com la garnatxa o la carinyena, com amb les noves plantades de syrah i cabernet sauvignon. Era molt conseqüent en la recerca de la qualitat. Fins que els seus syrah i cabernet sauvignon no tinguessin l’edat suficient, només les comercialitzaria com a vi jove.

A la mort del seu pare el 2000, en Josep, amb estudis d’Enginyeria Agrònoma, i en Joan, d’Enologia, es fan càrrec del celler. A l’inici segueixen la tendència de l’època, amb vins molt estructurats, amb graduació i molta fusta.

El 2008 comencen una transformació total de les seves vinyes. Amb l’objectiu d’elaborar vins en harmonia amb el territori, escullen el mètode de cultiu ecològic i agricultura biodinàmica, i acaben deixant únicament ceps de garnatxa i carinyena en quasi totes les seves finques. El 2012 obtenen el certificat d’agricultura i vins ecològics de la UE i el certificat d’agricultura biodinàmica “Demeter”.

 

Cairats:

Cellers | Turisme Tivissa

El Celler Cairats és un projecte familiar en què volien recuperar una forma de vida, que va ser la dels nostres avis, amb una visió que combina tradició amb tecnologia i projecció internacional. Tracten d’escapar dels estàndards del mercat i les modes canviants, i s’han centrat en una visió a llarg termini per recuperar l’essència d’un territori amb una tradició vinícola mil·lenària. Han optat per vins molt cuidats i honestos, fets de manera artesanal. Vins amb ànima.

Celler Cairats | Priorat

Celler Cairats | Terres de Mestral

No hi ha cap descripció de foto disponible.

Després de més de deu anys de recerca en diferents àrees de producció de vi amb Denominacions d’Origen, l’any 2010 els responsables del Celler Cairats es van instal·lar a Montsant, on van trobar el que buscaven: vinyes velles de varietats autòctones i un meravellós celler construït l’any 1900. Es van enfrontar a la recuperació de vinyes velles incorporant pràctiques vitivinícoles que busquen l’equilibri de la planta i el respecte pel medi ambient (totes les vinyes estan certificades com a agricultura ecològica pel CCPAE).
Incorporen les tecnologies més avançades al celler per a la vinificació de vins que expressin la personalitat del territori i les varietats autòctones.

Cellers Anguera Domènech:

Visita celler Anguera Domenech • Anguera Domenech

La història del Celler Anguera Domènech transcórre paral·lela a la de la DO Montsant. Però a la família, la tradició vinícola ve d’unes quantes generacions enrere.

L’elaboració dels seus vins s’inicia escollint el moment òptim de maduració de cadascuna de les varietats per ser posteriorment veremades manualment. La fermentació té lloc en els diferents cups soterrats, on a cadascuna de les varietats s’hi controla d’una manera acurada la seva temperatura i maceració pel·licular.

Celler Anguera Domènech – Gastroteca

Tant el procés de cultiu, com el d’elaboració i producció són duts a terme per la família.

Aibar 1895: una resiliència centenària 

Celler Aibar | Enoturismo a tu aire

Aibar 1895 és una empresa familiar agrària dedicada al cultiu de vinya, arbres fruiters i oliveres. La menció de l’any 1895 en el nom és en commemoració dels besavis de la familia, els quals van haver de fer front a la fil·loxera, que va destruir, en aquells temps, quasi la totalitat de les seves vinyes. Tot i la tecnologia del moment, van aconseguir deixar el seu llegat fins a l’actualitat, i és per això que els hi fan aquest reconeixement, pel seu esforç i compromís, obligats a començar de nou. L’antiga bodega era petita i en zona urbana de difícil accés i maniobrabilitat, es va construir una nova bodega en una finca propera a la població, junt a l’antic molí d’oli del segle XVII, i la sínia en un pou de 22 metres de profunditat, que ara es pot visitar.

Celler Aibar | Enoturismo a tu aire
Els seus vins s’anomenen Parrell, nom que deriva del mineral que es trobava a Darmós, al barranc del mateix nom. També tenen els vins XYZ, s’anomenen així perquè és com es diuen els tres eixos de coordenades que configuren un cup, on tradicionalment s’elaborava el vi a la seva terra.

Les Vinyes d’en Gabriel: la perseverància, el treball al camp diari i la unió amb el diàleg de la terra

L’activitat d’aquest celler es remunta al segle XIX, quan el seu avantpassat Joan Rofes comença a plantar vinyes i a elaborar el vi a casa. De fet, d’aquestes vinyes centenàries encara se’n fa vi.

Aquesta manera de fer la van heretar els seus descendents, al ritme dels anys i del creixement del celler, que aviat es traslladà dels baixos de la casa a un local més ampli al centre de Darmós.

Joan Rofés

Segons el celler, en cap ocasió dels més de 150 anys d’existència del Celler s’han emprat productes químics per tractar o potenciar la producció de les seves vinyes.

 

Redacció- Xavi Llambrich

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -