14.3 C
Amposta

Un llibre recupera l’arribada de les primeres projeccions a la Ribera d’Ebre

El treball de la Unitat d'Investigació del Cinema de la URV es presentarà el dilluns 19 de setembre al Teatre la Llanterna de Móra d'Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Com va arribar el cinema a la Ribera d’Ebre? En quins espais es projectaven pel·lícules? Quines persones van portar la gran pantalla als petits municipis riberencs? Les respostes a totes aquestes preguntes es troben en el nou llibre publicat pel responsable de la Unitat de Cinema de la URV, Pedro Nogales: Els nostres herois del riu. Els inicis del cinema als pobles de la Ribera d’Ebre, editat pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre. L’obra se centra en l’arribada de les primeres projeccions, entre els principis del segle XX i la fi de la Guerra Civil Espanyola, i forma part de la sèrie d’obres que vol posar llum a les ombres dels inicis del cinema a les comarques tarragonines, especialment a les zones rurals.

“Sempre hem vinculat l’arribada del cinema amb les grans ciutats, però als pobles també n’hi havia. Algú va dir que sobre el cinema ja s’havia investigat tot, però no és així”, defensa l’autor. Es tracta de la tercera obra d’aquestes característiques, després de la publicació de El nostre cinema Paradís. Els inicis del cinema als pobles del TarragonèsLa nostra gran il·lusió. Els inicis del cinema als pobles del Montsià i Els nostres homes del diumenge: Els inicis del cinema als pobles de la Conca de Barberà. Ara, és el torn de la Ribera d’Ebre, una comarca “difícil d’investigar”. “La dificultat més gran que m’he trobat ha estat la gran destrucció de documents que hi va haver durant la Guerra Civil”, diu Nogales.

La premsa local, comarcal i provincial, acostuma a ser una de les vies d’investigació més útils. En casos com el de la Ribera d’Ebre, però, Nogales ha hagut de dirigir-se a fonts d’informació alternatives. “La documentació administrativa local i provincial ens permet descobrir en quins locals es projectaven pel·lícules, pels impostos que es pagaven, i sempre ens aporten el nom del propietari i el de l’arrendador o promotor”, detalla. Tot i això, cal una sèrie de documents complerta per tal de corroborar l’existència dels cinemes, fet difícil de trobar a la Ribera d’Ebre. “Molts han desaparegut, però per sort, quan investigues altres comarques properes, sempre acabes completant la informació”, apunta. A més, la premsa local de l’època també serveix de guia: festes, celebracions i esdeveniments s’anunciaven en aquestes petites edicions.

Presentació del llibre, dilluns 19 de setembre a Móra d’Ebre

Els nostres herois del riu. Els inicis del cinema als pobles de la Ribera d’Ebre, editat pel Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, es presentarà el pròxim dilluns 19 de setembre a les set de la tarda al Teatre la Llanterna de Móra d’Ebre. L’acte estarà presentat per Sandro Machetti Sánchez, professor d’Història del Cinema de la Universitat de Lleida. També s’inaugurarà l’exposició de la col·lecció de programes de cine de Ramon Gurrera.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -