14.3 C
Amposta

Un investigador ebrenc encapçala un estudi pioner sobre l’esclerosi múltiple

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Una anàlisi de sang que detecti els canvis químics del sistema immunitari permetrà als neuròlegs predir l’evolució clínica d’un pacient afectat amb esclerosi múltiple, segons un estudi de l’Institut d’Investigació Mèdica de Girona. La hipòtesi de treball d’aquest estudi es basa en la detecció primerenca dels canvis químics –epigenètics– del sistema immunitari a partir d’una extracció de sang, ajudarà als clínics a predir l’evolució del pacient pel que fa a brots i discapacitat física i cognitiva. Les marques químiques que regulen el nostre material genètic i permeten la seva correcta activitat són un factor crucial per entendre la relació gen-ambient i en conseqüència l’origen de l’esclerosi múltiple.

La investigació sobre biomarcadors, dirigida pel doctor ebrenc Jordi Tomàs Roig, té dues fases principals. Per una banda, es determina el perfil epigenètic, és a dir les marques químiques de les cèl·lules del sistema immune que provenen de sang perifèrica en pacients recentment diagnosticats d’esclerosi múltiple de tipus recurrent com també en etapes més progressives d’aquesta. L’altra fase se centra a determinar biomarcadors de la malaltia per tal de poder predir la seva evolució clínica i determinar potencials dianes terapèutiques per tal d’evitar la reacció autoimmune, la neurodegeneració i per tant la progressió de la malaltia.

Desenvolupament del projecte

Es tracta d’un projecte d’investigació bàsica en el qual s’estudia el sistema immunitari de deu pacients recentment diagnosticats i deu controls sans aparellats per edat, sexe i nivell d’estudis. També s’estudiarà el sistema immune de 10 subjectes amb esclerosi múltiple secundària progressiva. Per a l’estudi epigenètic de les poblacions immunitàries s’utilitzaran tècniques avantguardistes basades tant en la seqüenciació massiva de l’ADN com en la quantificació proteica. Està previst que la investigació finalitzi el 2022.

Perfil d’afectats

L’esclerosi múltiple afecta prop de 55.000 espanyols i d’aquests, 8.000 pertanyen a Catalunya, on es detecten anualment 800 nous afectats. A tot l’Estat espanyol es detecten 1.800 casos nous d’afectats cada any –un cada 5 hores–, més de 400 en menors de vint anys.

Aproximadament entre el 3% i el 10% dels pacients són diagnosticats en edat pediàtrica o abans de la majoria d’edat. El diagnòstic primerenc permet començar el tractament de la malaltia en un estadi molt inicial, fet que millora les perspectives de l’evolució i el benestar, la qualitat i expectatives de vida de la persona afectada.

L’esclerosi múltiple és una malaltia degenerativa, crònica i autoimmune del sistema nerviós que afecta el cervell i la medul·la espinal. El sistema immune ataca la mielina, substància que envolta les fibres nervioses o neurones, que es deteriora i presenta cicatrius, conegudes com a esclerosi, i apareix la inflamació.

Es desconeix la causa però els estudis actuals indiquen que es tracta d’un doble origen de susceptibilitat genètica associada a factors ambientals. Apareix entre els 20 i els 40 anys i és més freqüent en dones que en homes. És la segona causa de discapacitat als joves, després dels accidents de trànsit.

Vies de finançament

El projecte és finançat per Deutsche Forschungsgemeinschaft (Alemanya), el Instituto de Salud Carlos III (Espanya) i té el suport del Grup d’Afectats d’Esclerosi Múltiple (GAEM) a través de la seva acceleradora de projectes. Obstant, calen molts més recursos per poder finalitzar aquesta investigació amb un mínim de garanties. En l’actualitat hi ha obert un sistema de micromecenatge a través de la plataforma en línia teaming. Aquesta activitat de micromecenatge suposa la donació d’1 euro mensual a favor d’aquest projecte d’investigació i comporta una desgravació a la declaració de la renda.

Redacció – T. R.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -