14.3 C
Amposta

Un dels murs de l’edifici de Peníscola ha col·lapsat i ha provocat un efecte dòmino

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’edifici de tres plantes que s’ha esfondrat en una urbanització de Peníscola (Baix Maestrat) i ha deixat de moment una persona morta, una ferida i una desapareguda, tenia 30 anys d’antiguitat i va col·lapsar “bastant ràpid”, com si fos “un dòmino”.

Així ho ha indicat a l’Agència EFE el director general de Qualitat i Rehabilitació de la Conselleria d’Habitatge, Alberto Rubio, qui coordina l’equip d’aquest departament de la Generalitat que s’ha desplaçat a Peníscola per revisar l’estat dels 18 habitatges de l’edifici que han col·lapsat i de les de la resta de la urbanització Font Nova.

Segons ha assenyalat, es tracta d’un edifici projectat a finals dels anys 80 i es va construir a principis dels 90, amb un tipus de construcció basat en murs de càrrega paral·lels, un dels quals ha col·lapsat i ha arrossegat els forjats, que al seu torn han empès la resta de murs, “com una mena de dòmino”.

D’aquesta manera, ha afegit el director general, la resta de murs de la planta baixa de l’edifici va anar caient “en cascada”, el que va fer que les altres plantes s’esfondressin, un procés “molt ràpid”, tot i que va venir precedit de l’aparició d’una sèrie de sorolls i d’esquerdes que va fer que molts veïns sortissin pel seu propi peu.

“El que ha passat és que, per alguna raó encara per determinar, un d’aquests murs ha perdut solidesa, probablement perquè han cedit els fonaments, encara que això no se sabrà fins que no es retiri la runa”, ha relatat Rubio, que ha insistit que aquestes estructures que no son de formigó armat, sinó “molt articulades i bastant més flexibles”, col·lapsen “molt ràpidament”.

El director general ha indicat que es tracta d’un sistema en què es construeix una estructura vertical de murs de càrrega amb blocs, i sobre aquesta estructura es construeix el forjat amb biguetes i revoltons, en el qual, si no es prenen certes precaucions, com a elements perpendiculars als murs, pot arribar a provocar aquest tipus d’ensorraments.

“No es pot dir ara mateix si és una cosa comuna a més construccions d’aquest tipus”, ha alertat Rubio, que ha precisat que la urbanització té 55 habitatges, dels quals 18 han col·lapsat, per la qual cosa s’ha d’avaluar si cal adoptar mesures en les altres, tot i que “no sembla que requereixin una actuació urgent”.

Ha afirmat que una antiguitat de tres dècades és “molt poc perquè hi hagi arribat a passar una cosa així”, de manera que en les pròximes hores s’ha d’elaborar un informe sobre l’estat de les construccions i les possibles mesures a adoptar.

EFE

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -