14.3 C
Amposta

Últim tractament contra la mosca negra a l’Ebre

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Els ebrencs conviuen amb la problemàtica de la mosca negra des de fa tretze anys. Enguany no ha estat el primer estiu en què la plaga s’ha convertit en un problema de salut pública però els retards amb què van començar els tractaments, conseqüència d’entrebancs administratius, ha complicat reduir la població adulta de l’insecte. La reivindicació dels tècnics passa per una millor planificació dels tractaments, més enllà d’augmentar els recursos econòmics que també ajudaria perquè són molt costosos. Fet aquest dimecres el cinquè i últim tractament al riu Ebre amb el larvicida biològic BTI, els tècnics del Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) seguiran fent mostrejos fins ben entrada la tardor.

La subvenció de 2019 que el Departament de Territori i Sostenibilitat atorga al COPATE per implementar accions de prevenció i control de les plagues de mosquits i mosca negra es va aprovar el passat 9 de juliol per valor de 673.680 euros. Els tractaments però es venen fent des del mes d’abril, un any en què s’han començat a aplicar massa tard i on ha calgut acabar abans d’hora, aquest mateix dimecres. Aquesta és una mostra de les traves administratives que compliquen la planificació de control de plagues com la mosca negra, que suposen un problema de salut pública, sobretot als pobles interiors de la riba de l’Ebre durant l’estiu.

La mosca negra té habitualment un pic de població adulta durant el mes de juliol, i els temps d’aplicació dels larvicides biològics són clau per rebaixar l’afectació i les molèsties que generen a la població. Si als retards s’hi sumen hiverns i primaveres amb poques pluges i amb poques avingudes d’aigua al riu Ebre, com ha estat el cas d’aquest any, la situació, arribat l’estiu, es complica molt perquè es facilita “molta renovació de la població adulta de la mosca”.

Els tècnics dels COPATE insisteixen a blindar una planificació del control davant factors hidrològics, geomorfològics i climàtics que influeixen en el desenvolupament de la paga. “Si a sobre comencem a treballar una mica tard, tot es complica”, ha remarcat Raül Escosa, responsable tècnic del COPATE. Escosa anima les institucions i estaments a fer una reflexió sobre aquest aspecte conjuntament amb els responsables tècnics. “Totes les plagues necessiten planificació i no podem estar pendents de temes administratius que condicionen el treball”, ha demanat.

Redacció – X. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -