14.3 C
Amposta

Troben una segona porta d’accés al poblat ibèric de l’Assut de Tivenys

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Després que l’estiu passat confirmessin l’existència d’una porta d’entrada monumental, ara han trobat una altra porta amb una gran fortificació defensiva, constituïda per una passadís fortificat i protegit per una torre, a mitja muntanya. Les dues portes descobertes estan protegides per torres i muralles amb casamates, una construcció on s’hi podien instal·lar peces d’artilleria.

El poblat protohistòric de l’Assut, que va estar ocupat des del segle VII ANE fins al segle I ANE, va ser un important centre en època ibèrica. Les excavacions de les darreres campanyes confirmen la singularitat del poblat, i l’estructura defensiva que està sortint a la llum el converteixen en “un dels poblats ibèrics més importants a nivell defensiu de totes les Terres de l’Ebre, i fins i tot del nord-est peninsular”, apunta Jordi Diloli, director del GRESEPIA.

Després d’aquesta troballa els arqueòlegs treballen en la definició de la línia de protecció de la porta i cerquen connectar les dues entrades, la principal al sector de baix del poblat, amb la porta trobada ara al sector del mig, resseguint el tram de muralla.

Amb l’objectiu de socialitzar els resultats i donar a conèixer com es vivia i com era aquest poblat en ple període ibèric, els investigadors del GRESEPIA també estan treballant per fer visitable el poblat, de forma física i virtual, en el marc d’un projecte subvencionat per la Diputació de Tarragona.

L’excavació de l’Assut de Tivenys s’emmarca en el projecte de recerca quadriennal de la Generalitat de Catalunya “Transformacions socials, polítiques i econòmiques al curs inferior de l’Ebre durant la Protohistòria (437 K117)”, que inclou excavacions als jaciments dels Tossals, Aldover, els Malladarets, Alfara de Carles i a l’Assut, a Tivenys, tots tres al Baix Ebre. El projecte va del 2018 al 2021, i cada any s’ha excavat als 3 jaciments.

 

Redacció- X. Ll

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -