14.3 C
Amposta

Troben cinc explosius de la guerra civil a Bot i el Pinell de Brai

A finals de gener dos agricultors van localitzar cinc explosius a la Terra Alta

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

A finals del mes de gener dos pagesos van localitzar tres projectils d’artilleria i dues granades de morter a Bot i el Pinell de Brai, a la Terra Alta. La troballa va ser informada a la Guàrdia Civil que va enviar el Grup d’Especialistes de Desactivació d’Explosius (GEDEX), els quals van certificar la troballa i van establir el perímetre de seguretat corresponent per tal d’evitar possibles danys.

Un projectil d’artilleria del calibre 155 mm va ser localitzat dins del terme municipal de Bot, i en el cas del Pinell de Brai, es van trobar dues magranes de morter Valero de 81 mm i dos projectils d’artilleria, un de 105 mm i un altre de 65 mm. Són uns artefactes explosius que van ser utilitzats durant la Guerra Civil Espanyola. A causa d’això, presentaven un avançat estat d’oxidació, fet que augmentava el perill en la manipulació. Els agents van traslladar els artefactes a un lloc segur, evitant riscos, on van procedir a la seua destrucció de manera controlada.

Aquest tipus d’artefactes explosius, la majoria, continuen actius. És a dir, que els components d’iniciació i de càrrega explosiva romanen “intactes” al seu interior i, a més, el pas del temps i les condicions nul·les de conservació els fan més perillosos. És per això que es desaconsella totalment qualsevol manipulació. Des de Guàrdia Civil recorden que no està permesa la tinença, la compravenda, ni el col·leccionisme d’artefactes explosius de guerra. També es reitera que, en cap cas, no s’han de manipular i cal avisar immediatament les autoritats per evitar possibles danys.

Un dels explosius | Guàrdia Civil

Redacció – Ll. S.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -