14.3 C
Amposta

Tret de sortida de les XXVI Jornades Gastronòmiques de la Clementina

El més vist

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre podria encapçalar el desconfinament a Catalunya

El ministeri de Sanitat nega que hagi acceptat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè Catalunya utilitzi les regions sanitàries i...

La recollida de cirera comença a la Ribera d’Ebre amb millors previsions que l’any passat

La recollida de la cirera, que obre la campanya de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre, ha començat amb retard per les pluges...

La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre és la menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya

Les Terres de l'Ebre són la regió menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya. La baixa densitat de població ha beneficiat el territori ebrenc...

L’ICS Terres de l’Ebre crea una Unitat domiciliària per recollir mostres per a PCR

La Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre, arran de la COVID-19, ha constituït la Unitat de Recollida de Mostres, integrada per...
- Advertisement -
- Advertisement -

Amb l’arribada del fred els clementiners s’omplin de fruita i els fogons dels restaurants d’Alcanar i les Cases comencen a dissenyar els millors plats amb aquest ingredient tan especial.  D’avui i fins al novembre al 22 de desembre se celebraran les XXVI Jornades Gastronòmiques de la Clementina a nou restaurants del municipi.

Cadascun dels menús que proposaran els nou restaurants membres del Col·lectiu Gastronòmic d’Alcanar i les Cases està inspirat en el receptari de la Fundació Alícia. Com assenyala Jordi Monfort, regidor de Turisme i d’Agricultura, “és un receptari que cada any els nostres restauradors prenen com a base a l’hora de dissenyar els seus propis menús. El resultat de la seua proposta, les Jornades de la Clementina, és totalment singular arreu del país”.

Per la seua banda, Maribel Fibla, portaveu del Col·lectiu, destaca les possibilitats culinàries de les clementines: “Amb aquestes Jornades ens podem permetre jugar amb els diferents plats perquè podríem dir que el gust i la textura dels grills d’aquesta fruita són com una llaminadura saludable i fresca”.

Les Jornades Gastronòmiques permetran als veïns i visitants tastar els millors plats amb un toc cítric, siguen entrants, peix, carn, arrossos, postres o begudes. Els preus dels nou menús dels restaurants participants –Café del Mar La Lluna, Can Manel, Casa Ramon, La Costa, La Marinada, Les Palmeres, Lo Taulell de M. José, Tancat de Codorniu i Espai Gastronòmic Magda– oscil·len entre els 6 i els 45 euros.

A més, l’Ajuntament d’Alcanar i  el conjunt de paradistes del mercat  municipal han impulsat la campanya “Vine al mercat:  Compra i et convidem a les XXVI Jornades Gastronòmiques de la Clementina” amb l’objectiu que les persones usuàries del mercat puguen guanyar menús dobles per a restaurants del Col·lectiu Gastronòmic d’Alcanar i Les Cases participants a les Jornades.

Pla d’acció dels cítrics

Un any més, les Jornades Gastronòmiques de la Clementina volen donar suport i reconeixement al sector primari, i, en concret, al citrícola, pilar fonamental de l’economia canareva. Jordi Monfort recorda que un dels objectius de les Jornades és “impulsar la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Clementines de les Terres de l’Ebre per a posar en valor aquest producte i incentivar el consum local de cítrics”.

En aquest sentit, Federico Tarazona, gerent de la Cooperativa Citrícola d’Alcanar, afirma que “la bona cuina, feta amb els millors ingredients de la nostra terra, arriba ràpidament a qualsevol persona i és la nostra millor ambaixadora”.

Precisament, la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, aquesta tardor va presentar a la Cambra de Comerç de Tortosa el Pla d’acció dels cítrics, un treball conjunt entre el Departament d’Agricultura i el sector per a definir les estratègies i establir els mecanismes per a fer front a la crisi que s’arrossega. “Cada català consumeix de mitjana 27 quilos de cítrics a l’hivern. Si es consumiren de les Terres de l’Ebre, el sector no n’hauria d’exportar cap”, afirmava la consellera. Per aquest motiu, un dels eixos del nou Pla d’acció és evitar que es consumisquen cítrics importats.

Tarazona conclou que “la IGP Clementines de les Terres de l’Ebre vol visibilitzar el producte amb una marca de qualitat. Està dirigida a un consumidor català que busca un producte de proximitat bo i amb respecte al medi ambientÉs aquesta via la que estem treballant amb l’objectiu de  crear valor i poder pagar millor als nostres productors”.

D’altra banda, la Taula per a la Innovació i la Qualitat dels Cítrics de l’Ebre serà un eix de reforç, juntament amb les mesures de millora de la qualitat a partir de la IGP com a espai central i del reconeixement del producte i la seua qualitat. Podeu consultar els menús de les XXVI Jornades Gastronòmiques de la Clementina.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

Extingit l’incendi forestal a la Ribera d’Ebre

Els Bombers han donat per extingit aquest dilluns 28 de setembre l’incendi que, des de la matinada del 27, afectava el paratge Roca Roja,...

El debat sobre la regulació de la recollida de bolets pren força en plena pandèmia

La Covid-19 ha provocat més massificació dels espais naturals. S'ha notat a l'estiu en moltes poblacions de muntanya i ara preocupa com afectarà la...

Pugen a 13 els grups escolars confinats a les Terres de l’Ebre

El nombre de grups escolars confinats a Catalunya per un positiu de Covid-19 és de 1.062, 13 dels quals de les Terres de l’Ebre,...

Roquetes rebrà el 12,5% del cost total dels danys ocasionats pels aiguats del 2018

La setmana passada l'Ajuntament de Roquetes va conèixer la Proposta de resolució provisional de les subvencions per danys en infraestructures municipals i xarxa viària...

Alcanar perd 3,5 MEUR de les subvencions estatals pels aiguats del 2018

Dels 4,23 MEUR d'ajuts que l'Ajuntament d'Alcanar esperava rebre per reparar els danys dels aiguats del 2018, només en rebran 815.000 euros. La resolució...
- Anunci -
- Anunci -