14.3 C
Amposta

Tres estudiants tarragonins reben una beca de ”la Caixa” per a cursar estudis de postgrau a l’estranger

El més vist

La Regió Sanitària Terres de l’Ebre podria encapçalar el desconfinament a Catalunya

El ministeri de Sanitat nega que hagi acceptat la petició de la consellera de Salut, Alba Vergés, perquè Catalunya utilitzi les regions sanitàries i...

La recollida de cirera comença a la Ribera d’Ebre amb millors previsions que l’any passat

La recollida de la cirera, que obre la campanya de la fruita dolça a la Ribera d'Ebre, ha començat amb retard per les pluges...

La Regió Sanitària de les Terres de l’Ebre és la menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya

Les Terres de l'Ebre són la regió menys afectada pel coronavirus de tot Catalunya. La baixa densitat de població ha beneficiat el territori ebrenc...

L’ICS Terres de l’Ebre crea una Unitat domiciliària per recollir mostres per a PCR

La Gerència Territorial de l’ICS a les Terres de l’Ebre, arran de la COVID-19, ha constituït la Unitat de Recollida de Mostres, integrada per...
- Advertisement -
- Advertisement -

Tres estudiants tarragonins han rebut de mans de Ses Majestats els Reis d’Espanya la seva beca de postgrau a l’estranger corresponent a la 37a edició del programa.

Un total de 120 universitaris espanyols van ser seleccionats per ”la Caixa” en la convocatòria 2018. Els becaris, escollits en règim de concurrència competitiva, han obtingut admissions a les millors universitats del món.

Entre els anys 1982 i 2018, ”la Caixa” ha destinat una inversió total de prop de 162 milions d’euros a les seves beques de postgrau a l’estranger, de manera que aquest programa s’ha convertit en el més important d’Espanya entre els promoguts per una entitat privada i en un dels més rellevants d’Europa.

 

Ses Majestats els Reis d’Espanya van presidir ahir a CaixaForum Madrid el lliurament de les beques de ”la Caixa” als 120 candidats seleccionats en la convocatòria de l’any 2018 per cursar estudis de postgrau a l’estranger.

Es tracta de la trenta-setena edició del programa. També han assistit a l’acte Isabel Celaá, ministra d’Educació i Formació Professional del Govern d’Espanya en funcions; Isidre Fainé, president de la Fundació Bancària ”la Caixa”, i Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”.

Julia del Amo, becària del Regne Unit el 1995, s’ha dirigit als assistents en representació del col·lectiu d’exbecaris de ”la Caixa”. Aquesta llicenciada en Medicina i Cirurgia té més de 25 anys d’experiència en el camp del VIH, en diferents àmbits, com ara l’assistència clínica, la gestió tècnica des de la Secretaria del Pla Nacional sobre la SIDA (càrrec que ocupa actualment), la docència universitària, l’avaluació científica i la recerca en epidemiologia i salut pública, sempre emmarcada en la disminució de les desigualtats en salut en funció de l’origen, la raça o ètnia, el gènere i la posició socioeconòmica. Del Amo posseeix una sòlida trajectòria de recerca, amb col·laboracions nacionals i internacionals, i com a investigadora compta amb més de 220 articles científics i tres sexennis de recerca.

La distribució de les 120 beques concedides en aquesta edició ha estat la següent:

Becaris 2018
Programa
Beques concedides
Europa
65
Amèrica del Nord i Àsia Pacífic
55
TOTAL
120

La mitjana d’edat dels becaris en aquesta convocatòria és de 26,08 anys, i per sexes, el 45 % són dones i el 55 % són homes.

En la convocatòria de l’any 2018 s’han concedit beques a candidats de 25 disciplines diferents. Les més representades són enginyeries i tecnologies (32), economia i empresa (14), ciències mèdiques i de la salut (11), relacions internacionals (8), ciències de la vida (6), arts visuals (5), dret (5) i física (5). A més, per tipologia d’estudis, 83 alumnes reben la beca per cursar un màster, 31 per a un doctorat i 6 per a una estada de recerca.

Pel que fa a la procedència dels becaris, la promoció de l’any 2018 comprèn estudiants de 34 províncies espanyoles i de 4 països estrangers (Estats Units, Veneçuela, Grècia i Perú). Barcelona i Madrid, amb 32 i 20 becaris, respectivament, encapçalen la llista de províncies amb més d’estudiants, seguides de València (5), Astúries (4), Lleida (4), Sevilla (4) i Biscaia (4).

Tres estudiants tarragonins, becats

LLUÍS COLOMÉS BARBARÀ ha obtingut una beca “la Caixa” amb la que cursa un màster en Transport i Administració d’Empreses a l’Imperial College of London (Regne Unit). Nascut a Reus (1996) i graduat en Enginyeria Civil per la Universitat Politècnica de Catalunya, va aprofitar una beca Erasmus per especialitzar-se en transport i infraestructures a l’Imperial College of London on, amb l’ajuda del Departament de Transport del Govern del Regne Unit, va realitzar un projecte de recerca sobre la valoració monetària del temps de viatge en ferrocarril. També és graduat en Música Clàssica.

MIREIA GARCÉS DE MARCILLA MUSTÉ ha destinat la seva beca “la Caixa” a la realització d’un màster en Dret Mèdic i Bioètica a la University of Oxford (Regne Unit). Nascuda a La Masó (1995) i graduada en Dret per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i la University of Oxford, també té un màster en Ètica Mèdica i Dret del King’s College of London i ha completat la seva formació col·laborant a l’Institut Borja de Bioètica de la Universitat Ramon Llull de Barcelona, on va participar a l’edició de la revista Bioètica & Debat, i al departament legal del King’s College NHS Foundation Trust, on va explorar el vessant més pràctic del camp del dret mèdic.

ORIOL SOLÉ BORRÀS cursa un màster en Salut Pública a la Harvard University (Estats Units) gràcies a la seva beca “la Caixa”. Nascut a Tortosa (1994) i graduat en Medicina per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona i la Universitat Autònoma de Barcelona, també té estudis de Filosofia per la Universitat de Barcelona i ha realitzat nombres estades clíniques en diversos centres mèdics espanyols i en hospitals d’Iran i Kenya, així com diferents estades en laboratoris d’Espanya, Israel i els Estats Units. També col·labora amb la Federació Internacional d’Associacions d’Estudiants de Medicina (IFMSA), amb Universities Allied for Essential Medicines (UAEM) i en projectes d’Oxfam Intermón i l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal). Actualment treballa com a assistent de recerca en el Grup de Recerca en Desigualtats en Salut (GREDS), vinculat a la John’s Hopkins University (Estats Units).

Un programa referent

El Programa de Beques de ”la Caixa” és un referent entre la comunitat universitària. Diferents aspectes el fan especialment valuós per als estudiants:

  • És el programa que convoca un nombre més alt de beques per fer estudis de postgrau a l’estranger.
  • Les beques ”la Caixa” estan obertes a totes les disciplines d’estudis.
  • El programa cobreix la totalitat del cost de la matrícula i un estipendi mensual en la moneda del país de destinació. A més, les beques de ”la Caixa” es fan càrrec de les despeses de desplaçament i d’un curs d’orientació, gràcies al qual els estudiants de cada promoció tenen l’oportunitat d’establir vincles personals i acadèmics abans d’incorporar-se a les seves respectives universitats.
  • Tots els becaris de ”la Caixa” formen part de l’Associació de Becaris de ”la Caixa” (http://www.becarislacaixa.net). Aquest col·lectiu, format per més de 4.700 persones altament formades en totes les disciplines gràcies a una beca de ”la Caixa”, s’ha convertit en un clúster d’excel·lència i en una referència acadèmica i professional tant a Espanya com a l’estranger.

Selecció en règim de concurrència competitiva

En aquesta edició de les beques de ”la Caixa” s’hi han presentat 1.226 estudiants, 120 dels quals han obtingut beques, atorgades en règim de concurrència competitiva. Les sol·licituds han de superar una primera fase d’avaluació mitjançant el sistema de revisió paritària (peer review), i les que reben les millors qualificacions són convocades a una entrevista personal.

En el procés de selecció hi intervenen professors universitaris amb experiència internacional en aquest tipus de processos d’avaluació. Tant el nombre de sol·licituds rebudes com el rigor i el nivell d’exigència dels processos de selecció garanteixen que els candidats finalment seleccionats acreditin uns nivells d’excel·lència sobresortints. L’eficàcia del sistema es tradueix, de fet, en l’èxit dels becaris de ”la Caixa” en la consecució d’admissions a les millors universitats del món.

Tres dècades apostant pel futur de les noves generacions

Des de l’inici del Programa de Beques de postgrau internacional, l’any 1982, fins a la convocatòria de l’any 2018, ”la Caixa” ha destinat una inversió acumulada de 161,9 milions d’euros a la formació de 3.335 estudiants espanyols a l’estranger. En el seu primer any, el programa va disposar d’una dotació de 368.000 euros. La inversió per part de ”la Caixa” en la convocatòria de l’any 2018 ha estat de 10,3 milions d’euros.

Els Estats Units és el país que ocupa el primer lloc en beques concedides al llarg de la història del Programa de Beques de ”la Caixa”, amb 1.550 becaris. El segueixen el Regne Unit, Alemanya i França, països que han acollit 656, 468 i 330 beques de ”la Caixa”, respectivament, entre l’any 1982 i el 2018.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Redacció – J. V. G.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

L’empadronament augmenta a les Terres de l’Ebre durant el confinament

L'empadronament en alguns municipis de costa i de muntanya s'ha disparat durant els mesos de confinament. Es tracta de veïns que ja hi tenien...

Es trenca de nou la barra del Trabucador

Tot i les obres que està realitzant l'estat en l'intent de recuperar la barra del Trabucador, el temporal d'aquest darrers dies ha tornat a...

Salvador Pallejà, nou director de la Clínica Terres de l’Ebre

La Clínica Terres de l'Ebre incorpora com a nou director del centre el doctor Salvador Pallejà. Substitueix així la fins ara directora, la doctora...

El CCBE obri el període de tramitació d’ajuts per al pagament de lloguer d’habitatge

El Consell Comarcal del Baix Ebre ha iniciat la tramitació dels ajuts per al pagament del lloguer d’habitatge. Aquesta prestació es pot sol·licitar fins...

La Cort d’Honor de la Mare de Déu de la Cinta fa una donació econòmica al Grup d’Esplai Blanquerna

La Cort d’Honor de la Mare de Déu de la Cinta, compromesa amb les famílies més vulnerables de la ciutat, ha col·laborat fent una donació...
- Anunci -
- Anunci -