14.3 C
Amposta

Totes les famílies poden estar afectades per la diabetis

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El 14 de novembre se celebra el Dia Mundial de la Diabetis. El lema escollit per l’OMS per al 2019 és “Diabetis i família”. Aquest dia mundial vol augmentar la conscienciació sobre la prevalença creixent de la diabetis -sobretot la de la diabetis tipus 2-, sobre la importància dels estils de vida saludables i l’autocura en la prevenció i en el tractament, reduint així l’aparició de complicacions futures.  Aquest any, les activitats i els missatges van adreçats a conscienciar sobre l’impacte que té la diabetis per a la família i afectats i a promoure el paper de la família en el maneig, cura, prevenció i educació en la diabetis.

La diabetis tipus 1 es produeix quan el pàncrees presenta una ràpida i progressiva pèrdua de la capacitat per produir insulina, l’hormona que ajuda la glucosa a arribar a les cèl·lules; la diabetis tipus 2 està lligada a un mal aprofitament de la insulina per part de l’organisme.

Segons la Federació Internacional de Diabetis, més de 425 milions de persones viuen actualment amb diabetis. La majoria són persones amb diabetis tipus 2, prevenible en gran mesura mitjançant estils de vida saludables, activitat física regular, alimentació saludable i entorns promotors de la salut. Les famílies tenen un paper rellevant a l’hora d’abordar els factors de risc modificables per a la diabetis tipus 2 i han de proporcionar suport, educació i entorns facilitadors per a un estil de vida saludable. La prevenció és bàsica des de la infantesa, sobretot en l’aprenentatge d’hàbits d’alimentació que evitaran que els nens siguin obesos i/o diabètics d’adults. S’ha demostrat que ensenyar a l’infant a menjar be és més eficaç que ensenyar als pares que alimentin bé als fills

El diagnòstic i el tractament precoç són clau per prevenir les complicacions de la diabetis i aconseguir resultats saludables. Totes les famílies poden tenir persones amb diabetis i, per tant, la consciència sobre els signes, símptomes i factors de risc per a tot tipus de diabetis és vital per detectar-la precoçment. La diabetis mal controlada pot tenir complicacions a nivell renal, oftalmològic i vascular. Per exemple, la diabetis és un factor de risc per tenir malalties cardiovasculars.

La diabetis també és la principal causa d’amputacions no traumàtiques dels membres inferiors, de manera que les persones amb diabetis tenen un risc 20 vegades més elevat de patir una amputació d’aquestes extremitats comparades amb les persones sense diabetis. Els peus són especialment vulnerables: qualsevol lesió, per petita que sigui, pot donar lloc a trastorns greus. Per aquest motiu, és important revisar i cuidar els peus. La Instrucció 05/2009 del CatSalut regula la implantació de l’atenció podològica a les persones diabètiques, com a prestació complementària a les prestacions comunes.

La diabetis és una malaltia més freqüent en els homes que en les dones: els homes tenen un 20% més de risc de tenir diabetis que les dones. La major prevalença de diabetis en els homes es produeix en els grups d’edat de 65 a 74 anys; en canvi, en les dones la major prevalença és entre els 70 i 84 anys.

S’ha demostrat que el suport familiar en atenció a la diabetis té un efecte substancial en la millora dels resultats de salut per a les persones afectades. Per tant, és important que l’educació i el suport en l’autogestió de la diabetis siguin accessibles a totes les persones amb diabetis i les seves famílies per reduir l’impacte emocional de la malaltia sobre qualitat de vida.

El Departament de Salut treballa sobre l’estil de vida saludable a través tant del Pla Interdepartamental i Intersectoral de Salut Pública (PINSAP) com del Pla per a la promoció de la salut a través de l’alimentació i l’activitat física saludables (PAAS) I les activitats que s’impulsen en el marc del Consell assessor sobre la diabetis, la importància dels estils de vida saludables en la prevenció de la diabetis.

La situació de la diabetis a Catalunya

La diabetis és un problema creixent de salut pública, tant en els països desenvolupats com en els que estan en vies de desenvolupament. Tant és així que l’Organització Mundial de la Salut ha considerat que la diabetis de tipus 2 constituirà una de les epidèmies del segle XXI. Aquest increment es deu, d’una banda, a l’elevada prevalença dels factors de risc lligats a l’aparició de la diabetis, com són l’obesitat i el sedentarisme i, de l’altra, a l’augment de l’esperança de vida i la reducció de la mortalitat.

A Catalunya el nombre estimat de persones amb diabetis està al voltant de 600.000. Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de l’any 2018, la diabetis afecta al 7,8% de la població de 15 i més anys  (7,6% homes  i 7,9% dones). Augmenta amb l’edat en ambdós sexes, passant de 1’9% de prevalença en el grup d’edat de 15 a 44 anys al 20,2% en la població de 65 i més anys. Pel que fa a l’evolució, la prevalença de diabetis coneguda ha anat augmentant passant del 4,7% l’any 1994 fins al 7,8% l’any 2018, es manté estable des del 2011 fins a l’actualitat al voltant del 8%. El Registre diabetis tipus 1 de Catalunya indica que l’any 2018, 266 persones menors de 30 anys varen iniciar una diabetis tipus 1 a Catalunya, dels quals 145 en homes i 121en dones.

La diabetis presenta un clar gradient social: les persones amb nivell d’estudis primaris o sense estudis tenen quasi 5 vegades més de probabilitat de patir diabetis respecte la població amb estudis universitaris, tant en homes com en dones. Cal destacar, també, que la taxa d’incidència de DM s’incrementa a mesura que disminueix el nivell de renda: és de 0,6 casos incidents per cada 100 habitants en el grup de renda molt baixa i de 0,3 casos incidents en el grup de renda alta. Un 65% de les persones que declaren ser diabètiques són a més hipertenses. El 49,4% presenten excés de pes i un 13% són fumadores.

El Departament de Salut, a través de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, com a activitat principal en la prevenció primària de la diabetis, va endegar el Pla per a la promoció de la salut mitjançant l’activitat física i l’alimentació saludable (PAAS), que en aquests moments compta amb més de seixanta-cinc activitats en marxa en quatre àmbits: educatiu, sanitari, comunitari i laboral. Dins del PAAS cal destacar el Pla de Promoció de l’activitat física saludable adreçat a persones amb diabetis de tipus 2 ateses a l’atenció primària.

Activitats del Dia Mundial de la Diabetis 2019

Les entitats de pacients juguen un paper clau en el sistema sanitari del nostre país, per la tasca que desenvolupen i pels valors de motivació, compromís, voluntarietat i solidaritat.

Són diverses les activitats que s’organitzen per commemorar aquesta celebració al voltant del Dia Mundial, a les més de vint delegacions de l’Associació de Diabètics de Catalunya (ADC): jornades, conferències, tallers, taules informatives, caminades, etc. També es realitzarà el primer congrés Diabetes Influencers’ Day, amb influencers reconeguts a nivell nacional i internacional vinculats a la diabetis.

Durant aquesta setmana s’han distribuït pòsters informatius sobre el Dia Mundial de la Diabetis als centres sanitaris i delegacions de l’ADC. També s’il·luminen de color blau les façanes d’edificis emblemàtics arreu de Catalunya. Concretament  el dia 14 de novembre a la tarda s’il·luminarà  de color blau la façana de l’Ajuntament de Barcelona i es penjarà un faldó.

Per conèixer el risc de diabetis es disposa del test del Findrisk, disponible al web  Canal salut/Diabetis així com als webs d’entitats col·laboradores i centres d’atenció primària. Es poden consultar les activitats arreu de Catalunya al web de l’Associació de Diabetis Catalunya. Per incentivar la participació i per dinamitzar les xarxes socials durant aquests dies s’ha creat l’etiqueta #ADCLlaçosBlaus.

Redacció – J. V.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -