14.3 C
Amposta

Agricultura i els pescadors de riu aposten per una pesca més sostenible en les zones intensives

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat de Catalunya i les societats de pescadors van realitzar, a finals de setembre, un balanç de les últimes temporades referent a la gestió i evolució de les zones de pesca controlada intensiva. En aquest balanç es va posar de manifest que la visió sobre la pesca continental està canviant, i que els pescadors aposten clarament per realitzar una activitat recreativa i/o esportiva sense mort, fonamentada en la persistència i l’ús sostenible dels recursos.

La pesca sense mort es practica durant més dies a la setmana que la pesca amb mort, i això contribueix a una major estabilitat econòmica i turística en aquestes zones.

Què són les zones de pesca controlada intensiva?

De les tres tipologies de zones de pesca controlada que hi ha (salmònids, ciprínids, i intensius), les zones intensives són aquells trams de riu on s’hi repobla periòdicament per tal de suportar una alta pressió de pesca, amb l’objectiu de treure pressió de la resta de rius. Des de fa alguns anys només s’hi repobla amb truita comuna (Salmo trutta).

De les 118 zones de pesca controlada que hi ha a Catalunya, només 14 estan classificades com a zones de pesca controlada intensiva; en aquests trams es realitzen una mitjana de 23.000 jornades anuals de pesca, aproximadament el 33% del total de permisos anuals de pesca expedits a Catalunya. La longitud d’aquests trams representa menys d’un 2,5% de la longitud total de zones de pesca actuals, i menys de l’1% de la xarxa fluvial catalana. És a dir, un de cada tres permisos es concentra en un 2,5 % de les zones de pesca controlada i en menys de l’1% de la xarxa fluvial.

A més, aquests trams de pesca tenen una important funció social, ja que, en general, són trams de fàcil accés per als pescadors de menor edat, jubilats, incapacitats, i pescadors novells.

Gràfic de l’evolució del nombre de permisos expedits en les zones intensives durant els últims 4 anys

Evolució dels permisos expedits en zones intensives: increment de la pesca sense mort

La pesca intensiva ha estat tradicionalment una pesca amb mort, és a dir, una pesca extractiva, on per a mantenir-la calia repoblar-hi regularment. La valoració de les últimes temporades mostra que els pescadors han incrementat notablement les jornades de pesca sense mort en detriment de les dedicades a la pesca amb mort. Així, les dades obtingudes durant els darrers quatre anys en aquestes zones intensives mostren com la pesca sense mort ha passat de representar el 48% a més d’un 73% dels permisos anuals emesos en aquestes zones intensives.

Actualment, els permisos sense mort tripliquen els permisos amb mort. Per tant, s’observa una tendència molt clara cap a la pesca sostenible i respectuosa amb el medi ambient, i també que aquest canvi s’està produint a una gran velocitat. Aquesta tendència ha vingut marcada per la pròpia voluntat i conscienciació dels pescadors.

Tot i que cada zona intensiva té unes particularitats diferents de la resta (cabals, accessos, ubicació, demanda, supervivència de les truites, etcètera), gràcies a la pesca sense mort es pot afirmar que el fet de repoblar més quantitat de truita no és sinònim de més afluència de pescadors.

Enquestes per a millorar la gestió de la pesca

Per últim, cal esmentar que, durant aquest any 2019, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació ha realitzat una enquesta on-line als ciutadans que tenien llicència de pesca vigent i havien informat d’un correu electrònic de contacte, de la qual se n’han rebut quasi 12.000 respostes entre pesca continental i pesca marítima. Un cop tractades les dades, aquesta informació servirà per a millorar la gestió dels trams de pesca i adequar-los a les necessitats dels ciutadans.

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -