14.3 C
Amposta

Tortosa millora l’entorn del barri de Sant Jaume, amb una intervenció d’art urbà que repassa les cultures de la ciutat

L'Ajuntament de Tortosa encarrega a l'artista Roc Blackblock la realització de cinc grans murals, centrats en les civilitzacions que han marcat la història del municipi

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

Una intervenció artística de gran format està duent a terme la millora de l’entorn del barri de Sant Jaume, a Remolins. L’Ajuntament de Tortosa ha impulsat una nova acció que permet ampliar els murals d’art urbà de la ciutat, i que ara se centren en un espai amb un pes important, tant a nivell patrimonial com turístic.

Des d’esta setmana, l’artista Roc Blackblock està realitzant una primera intervenció en un solar situat a la plaça de Sant Jaume, en la qual es mostra una imatge que al·ludeix a les tres cultures que principalment han conformat la història de Tortosa al llarg dels segles. És el primer dels cinc murals que l’artista dibuixarà al llarg de les pròximes setmanes en tot l’entorn del barri.

El fil de totes estes imatges es basa en el lema ‘Tortosa, un riu d’història, un riu de cultures’, que pren com a referència alguns elements històrics relacionats amb cada una de les civilitzacions. Entre estos, referències a la ciutat hibera; a l’època romana, amb la imatge de la nau de l’estela funerària; al període andalusí, amb la referència a un gravat d’un rei de taifes, en el qual es va basar la confecció de la roba del gegant Nabil; segueix per l’edat mitjana, amb una imatge que recorda el ‘Llibre de les Costums de Tortosa’, del qual enguany es compleixen 750 anys, i que també inclou una referència antiga de la Cucafera, element icònic que sorgeix al voltant del Corpus; fins a arribar al Renaixement, amb una reproducció d’un dels tapissos de la família dels Oliver de Boteller, que actualment està al MOMA de Nova York.

Tots estos murals es realitzen al damunt de parets mitgeres que fins ara presentaven una recoberta de material aïllant de color groc. “D’esta manera, millorem la imatge a tot este entorn i fem més bonic el recorregut per la ciutat”, ha explicat l’alcaldessa, Meritxell Roigé. Molts d’estos murals es podran veure, una vegada acabats, des del castell de la Suda i des del passeig de Ronda. Per tant, complementaran l’itinerari del Passeig de les Cultures, que l’Ajuntament va crear entre el passeig de Ronda i el passeig del Castell, amb figures de l’il·lustrador Ignasi Blanch.

Anteriorment, l’Ajuntament de Tortosa ja ha dut a terme quatre murals d’art urbà en altres punts del municipi, amb la signatura de l’artista Roc Blackblock: el primer, al 2016, amb una intervenció al carrer Replà que recorda la figura de Felip Pedrell; just després, una altra actuació a la plaça de Sant Joan, amb una imatge de fa un segle amb el repartiment del panoli i una frase de l’escriptor Gerard Vergés; posteriorment també va intervindre en un petit edifici de serveis al passeig de l’Ebre, a Ferreries, que va decorar amb la flora i la fauna del riu; i, el desembre passat, amb la pintura de l’exterior del refugi antiaeri número 4, per a recordar els bombardejos de l’aviació feixista i la destrucció de la ciutat durant la Guerra Civil.

Roc Blackblock ha agraït “l’aposta valenta de l’Ajuntament de Tortosa per donar veu a artistes urbans, que a través de l’art podem aportar molt a les ciutats”, ha dit. En este sentit, ha assenyalat que els murals que ara està duent a terme encaixen perfectament al seu projecte ‘Quadern de Bitàcola’, que a través de la pintura urbana permet donar a conèixer la història i la memòria col·lectiva.

Redacció

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -