14.3 C
Amposta

Tortosa homenatjarà els deportats als camps d’extermini nazi el Dia Internacional en Memòria de l’Holocaust

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’alliberament del camp d’extermini nazi d’Auschwitz-Birkenau, el 27 de gener del 1945, marca el Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust. L’Assemblea General de les Nacions Unides va promoure que cada any es recordés aquesta data, després que detectés la creixent intolerància política i contra determinades minories que aflora en determinades ocasions arreu del món. 

Enguany, quan es compleixen 75 anys del final de la Segona Guerra Mundial i de l’alliberament dels camps d’extermini, Tortosa commemorarà el dia internacional i recordarà les persones del municipi que van ser empresonades, i en alguns casos assassinades, en algun dels camps de concentració de l’Alemanya nazi. Les dades del ministeri de Cultura documenten almenys els casos de 36 tortosins (de les més de 200 persones al conjunt del territori), que van ser deportats i reclosos als camps d’extermini. La gran majoria, al camp de Mauthausen, encara que també en consten a altres camps com els de Buchenwald o Neuengamme. Dels 36, només en van poder ser alliberats 12. 

L’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i la regidora de Memòria Històrica, Dolors Bel, han donat a conèixer els detalls d’aquest acte de record. L’alcaldessa ha assenyalat que “l’acte vol ser un reconeixement als tortosins que van viure directament l’episodi més punyent de l’Europa del segle XX i una de les pitjors barbaritats que han succeït al llarg de la història. Però també un record als milions de persones que van ser tractades de manera inhumana i exterminades, i que són l’exemple més clar de la irracionalitat que comporta qualsevol tipus de fanatisme”, ha dit. 

Per la seua banda, la nova regidora de Memòria Històrica ha remarcat que per primera vegada es farà un acte institucional d’aquestes característiques a Tortosa coincidint amb el Dia Internacional de l’Holocaust, que vol tindre continuïtat en els anys posteriors. En aquest sentit, ha apuntat que aquest era un dels primers objectius que s’havia marcat la nova regidoria, ja que “cal continuar treballant dia a dia per donar a conèixer els detalls de les atrocitats que es van cometre no fa ni un segle, així com els noms dels tortosins que les van patir, en alguns casos amb el resultat de la mort”, ha dit Dolors Bel. 

L’acte d’homenatge consistirà en una conferència que anirà a càrrec d’un dels estudiosos que millor coneix al territori els casos dels deportats ebrencs a l’Alemanya nazi: Joan Baptista Beltran parlarà d’’Els deportats tortosins als camps d’extermini nazi’. L’acte tindrà lloc el dilluns 27 de gener, a les 19.30 h, a l’aula didàctica del Museu de Tortosa i és obert a tota la ciutadania. 

Precisament, l’acte tindrà lloc al conjunt modernista del Museu, que des del 2007 té dedicat un dels pavellons a la memòria del tortosí Antoni Garcia Alonso, un dels que van ser reclosos al camp de Mauthausen. Allà va treballar al laboratori fotogràfic, juntament amb un altre presoner català molt conegut, Francesc Boix. Gràcies a la tasca que van desenvolupar van poder testimoniar alguns dels horrors comesos pel règim nazi d’Adolf Hitler, salvaguardant per a la història algunes fotografies fetes al camp fins a l’alliberament per les tropes aliades. 

Redacció – C. M.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -