14.3 C
Amposta

El Departament de Salut ha fet un comunicat respecte al nou coronavirus

El més vist

- Advertisement -
- Advertisement -

L’Agència de Salut Pública de Catalunya va fer ahir dissabte una reunió preparatòria a la que es va fer ahir amb el Ministeri i tots els territoris per definir el Protocol d’actuació davant possibles casos del nou coronavirus (2019-nCoV), que pot afectar a les persones i que s’ha detectat per primera vegada al desembre de 2019 a la ciutat de Wuhan, província de Hubei, a la Xina.

A la reunió, també es va decidir informar a tota la xarxa sanitària d’aquest protocol provisional. I, dilluns, el Comitè d’Anàlisi i Seguiment de Malalties Transmissibles Emergents d’Alt Risc es reunirà a Barcelona, on s’aprovarà el Protocol definitiu d’actuació davant de casos sospitosos del nou coronavirus.

La consellera de Salut, Alba Vergés, va enviar ahir un missatge de tranquil·litat: “Vull donar un missatge de molta calma a la ciutadania. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) està seguint tota la informació al minut i, de moment, no ha declarat emergència internacional però, a Catalunya, estem del tot preparats per si arribés un cas procedent del territori afectat”.

Nou coronavirus (2019-nCoV)

La font d’infecció està sota investigació. Existeix la possibilitat que la font inicial pugui ser algun animal ja que els primers casos es van detectar en persones que treballaven en un mercat on hi havia presència d’animals. Alguns coronavirus són virus zoonòtics, cosa que significa que es poden transmetre dels animals a l’ésser humà.

Ara per ara, no existeix cap restricció als viatges ni al comerç amb Xina. Tal com ha avaluat l’OMS el risc en viatgers és molt baix.

El lloc relacionat amb el brot és a la ciutat de Wuhan. És recomanable, en general, i en especial a la ciutat de Wuhan, evitar el contacte proper amb animals vius o morts, domèstics o salvatges i consumir carn poc cuinada. A més, s’han de mantenir precaucions en cas d’entrar en contacte amb persones de Wuhan que pateixin infeccions respiratòries.

Si en els 14 dies posteriors a la tornada d’un viatge a la ciutat de Wuhan es presenten símptomes respiratoris (tos, mal de coll, febre, sensació de falta d’aire) s’ha de comunicar als serveis sanitaris l’antecedent de l’estància en aquesta ciutat o bé trucar al 061 CatSalut Respon.

Símptomes

Els símptomes més comuns d’aquest coronavirus inclouen tos, mal de coll, febre i sensació de falta d’aire. En casos més greus, la infecció pot causar pneumònia, dificultat important per respirar, insuficiència renal, i inclús la mort. Els casos més greus, generalment, succeeixen en persones grans o que pateixen alguna comorbiditat com la malaltia cardíaca, malaltia pulmonar o problemes d’immunitat.

Encara no es coneix la forma precisa d’adquirir la infecció. Per analogia amb altres infeccions causades per virus similars, sembla ser que la transmissió seria a través del contacte amb animals infectats o per contacte estret amb les secrecions respiratòries que es generen amb la tos o l’esternut d’una persona malalta. Aquestes secrecions infectarien a una altra persona si entren en contacte amb el nas, bilis o boca.

Les dades disponibles fins aquest moment indiquen que podria haver transmissió persona a persona però aquesta via de transmissió seria poc eficient ja que perquè es produeixi la infecció es necessitaria un contacte directe de les secrecions respiratòries d’un animal infectat o d’una persona malalt amb les mucoses d’una altra persona (nas, boca, ulls). Sembla poc probable la transmissió per l’aire a distàncies més grans d’un metre.

Actualment no existeix un tractament específic pel nou coronavirus però sí molts tractaments per controlar els seus símptomes per la qual cosa, l’assistència sanitària pot millorar el pronòstic.

Les mesures genèriques de protecció individual enfront de malalties respiratòries inclouen realitzar una higiene de mans freqüent, especialment després de contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn; evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com tos o esternuts; mantenir una distància d’un metre aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda; tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o de roba al tossis o esternudar i rentar-se les mans.

Redacció – V. Ll.

- Anunci -
- Anunci -

Més articles

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Anunci -

Actualitat

- Anunci -
- Anunci -