L’Ajuntament de Tortosa continua el projecte de senyalització de memòria democràtica amb l’objectiu de promoure la recuperació i la difusió de la memòria del període de la II República, la Guerra Civil i la dictadura franquista. En aquest sentit, aquest cap de setmana s’inaugurarà la senyalització instal·lada a les cases on van viure el cirurgià Primitiu Sabaté Barjau, afusellat l’agost del 1939; el periodista Sebastià Campos Terré, afusellat el juliol del 1939 i l’alcalde Josep Rodríguez, afusellat el mateix dia que Primitiu Sabaté i dos tortosins més, Joaquim Cid i Jacint Arbona.
“Volem homenatjar i reconèixer les víctimes de la repressió, es tracta d’un exercici de justícia i de reparació”, ha dit la primera tinent d’alcalde i regidora de Memòria Democràtica, Mar Lleixà, que avui ha presentat els actes que tindran lloc aquesta setmana per commemorar el 86è aniversari de la fi de la Batalla de l’Ebre, “la batalla com sabeu, més dura, més sagnant i decisiva de tota la Guerra Civil i que es va allargar 115 dies” ha detallat la regidora.
La nova senyalització de memòria democràtica s’estrenarà aquest diumenge 17 de novembre quan tindrà lloc la visita guiada ‘La repressió franquista a Tortosa’, que anirà a càrrec del periodista i historiador, Andreu Caralt, de l’empresa especialitzada en la Guerra Civil Terra Enllà. La ruta començarà a les 10.00 del matí al refugi antiaeri número 4 de Tortosa, situat al carrer Ernest Hemingway, on també s’ha renovat la senyalització i s’ha adaptat al manual tècnic dels espais i rutes de memòria del Memorial Democràtic.
Tot seguit la visita seguirà per diferents punts de la ciutat entre els quals les cases on van viure o nàixer Joaquim Cid, Josep Rodríguez, Primitiu Sabaté i Sebastià Campos. En el cas de l’alcalde Josep Rodríguez, la casa on va nàixer a la plaça Sant Jaume de Remolins ja es va senyalitzar l’any passat, però ara es traslladarà també a aquest espai la senyalització d’homenatge que hi ha al grup El Temple. I, finalment, la ruta ‘La repressió franquista a Tortosa’ acabarà amb l’actuació musical de David Espinós a la plaça Sant Joan.
També diumenge, a les 12.00 del matí, tindrà lloc l’espectacle teatral i de música popular ‘Al Safareig!’, a càrrec de la companyia Teatralitzant, al jardí del convent de la Puríssima.
Els actes de commemoració de la fi de la Batalla de l’Ebre també inclouen la projecció del documental ‘Anita. La miliciana tenia nom’, que tindrà lloc aquesta tarda a l’Aula Didàctica del Museu de Tortosa, a partir de les 19.00 hores i on també participaran el codirector del documental Toni Monné i el realitzador Santi Valldepérez. Un documental que descobreix la història que s’amaga darrere d’una de les imatges més icòniques de la lluita anarquista, la Guerra Civil espanyola i la postguerra.
La regidora ha remarcat que amb la instal·lació d’aquesta senyalització es pretén recuperar i reivindicar la memòria de les víctimes així com promoure la recuperació i difusió de la memòria d’aquest període com un patrimoni col·lectiu que, segons ha explicat “ens permet aprofundir sobre els valors democràtics i també promoure la cultura de la pau tan necessària, encara, als nostres dies”.
Redacció M.F